En el marc de la campanya “Fem República”, representants d’ERC tant d'àmbit municipal com nacional han celebrat un acte aquest divendres a Nou Barris per defensar la República catalana. El mediàtic portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha reivindicat el procés com una oportunitat per canviar la situació social a Catalunya i s’ha guanyat els aplaudiments dels assistents.  

Unes 250 persones han assistit aquest divendres a l’acte organitzat per ERC Barcelona a la marquesina de Via Júlia i que ha tingut com a ponents al president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch; la regidora Montse Benedí; i els diputats al Congrés Ana Surra i Gabriel Rufián.

Aprofitant la seva estada a Nou Barris els ponents han destacat el caràcter lluitador dels veïns. “A Nou Barris i Sant Andreu la gent lluitava perquè les coses passessin. I les coses passaven”, ha assegurat Bosch. Aquest mateix esperit és el que ha reivindicat el president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció de la República catalana.

El moment més aclamat ha estat quan, tant Bosch com Gabriel, han fet referència al Pare Manel. El sacerdot, molt arrelat al barri, va crear el 2004 la fundació que rep el seu nom i que es dedica a les persones en situació de vulnerabilitat. Parlant de la lluita que s’ha dut a terme a Nou Barris pels drets socials, Bosch ha recordat: “Va ser aquí on el Pare Manel va començar a donar classes de català quan estava prohibit”. Rufián també s’hi ha referit mostrant una forta admiració. “Un dia em van preguntar si creia en Déu. Jo vaig respondre: Jo crec en el Pare Manel”, ha assegurat entre aplaudiments.

Així mateix, Rufian i Bosch han assegurat que la "democràcia no es negocia", reiterant així que ERC no abandonarà la idea del referèndum. En aquest sentit, han coincidit en posar de relleu la importància dels “demòcrates del no”. “El referèndum no demana independentistes, demana demòcrates i antifeixistes per enfrontar-nos a la mateixa bèstia que fa 80 anys”, ha assegurat Rufián.  

En el transcurs de l’esdeveniment, diverses persones s’han acostat a l’escenari per demanar a Rufián que s’acostés per així poder parlar amb ell i en acabar-se l’acte, els veïns li han demanat fer-se fotografies. Com l’acte s’ha celebrat a l’aire lliure ha estat inevitable algun comentari despectiu o un crit de “Viva Espanya” dels vianants. Els ponents ho han encaixat amb humor i han assegurat que els canvis que demanen són també per beneficiar aquells que els critiquen.