El diputat d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha comparat la propaganda que un ciutadà pot rebre d'una salsa de tomàquet a través del mòbil amb el control que tenen dels independentistes les forces de seguretat de l'Estat espanyol: "La gent al·lucina perquè rep publicitat dels temes que parla. Com si diu Orlando i rep anuncis de tomàquet fregit". I ha explicat la causa fent un paral·lelisme amb el terreny on volia arribar: "Es deu a un algoritme de Google i l'algoritme dels independentistes és la Guàrdia Civil o el CNI. I la publicitat, en aquest cas, les actes policials inventades".

Rufián ha passat per alt el tema principal del dia, els acords amb la Comissió Europea, i s'ha centrat en els suposats casos d'espionatge que els seus companys de partit, el president del Parlament Roger Torrent i el regidor a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, haurien tingut del CNI. Una informació que tal com el mateix Rufián ha recordat, ha sortit d'un diari com El País, "que no és sospitós" de ser independentista. També ha convidat els diputats socialistes i de Podemos que es posin en la pell d'Esquerra i ha començat a senyalar l'hemicicle: "Com et sentiries si fossis espiat tu, i tu i tu i tu...". Per això ha clamat a qui considera un govern progressista: "Diuen que és lleig però no hi fan res. Per això els proposem una comissió d'investigació".

 

La resposta del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha demostrat que no l'ha convençut i s'ha cenyit al guió de respostes habituals: "Repeteixo, el CNI no persegueix idees polítiques. Però tampoc la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional". Cap mena de concreció més. Tampoc a una pregunta clara de Rufián: "Des del Govern espanyol s'han espiat càrrecs polítics?", i els ha advertit per anteriors etapes on el PP estava al capdavant: "Han de saber que els han espiat a tots". Novament, silenci de Marlaska.

 

El cas de l'espionatge

El president del Parlament, Roger Torrent, i el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, es querellaran contra el que va ser director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, per l'espionatge contra ells a través del hackeig dels seus telèfons mòbils. El CNI disposa del programa d'espionatge Pegasus, que es va fer servir per accedir al telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, i d'Ernest Maragall, i espiar-los. Aquest va ser desenvolupat per la companyia israeliana NSO, i només el poden comprar els governs i les forces i cossos de seguretat. Pegasus permet controlar i tenir accés a gairebé tot el terminal que s'ha hackejat.