Malgrat la campanya madrilenya, que ho acapara tot, hi ha una carpeta encara no resolta: la del 14-F a Catalunya. Encara no hi ha acord per a la investidura de Pere Aragonès, i ERC continua pressionant Junts per Catalunya, també des de la capital de l'Estat. Aquest dimarts ha estat el portaveu republicà Gabriel Rufián qui ha instat la formació de Carles Puigdemont a "acceptar i metabolitzar" els resultats de les urnes i apressar-se a arribar a un acord per a la formació de Govern. "Qui digui que no hi ha pressa entén bastant poc el que estem vivint", ha assegurat.

 

En una roda de premsa des del Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián ha avisat que és "irresponsable" demorar la formació de Govern en un moment de crisi tan greu com l'actual. És per això que ha reclamat celeritat, recordant que ERC "va enviar fa una setmana un acord per escrit ampli a JxCat, un full de ruta de la legislatura, i depèn de Junts que es faci un acord". I ha reblat en aquesta línia: "Amb la que està caient, comparar la situació de fa anys amb la d'ara és no entendre res. Catalunya, com la resta del planeta, pateix la crisi econòmica social i sanitària".

El cap de files dels republicans a Madrid també ha estat preguntat per la "unitat d'acció" que reclama Junts a la capital de l'Estat. I Rufián ha subratllat que totes dues formacions "sempre" han estat coordinades i han anat de la mà pel que fa a Catalunya i en resposta a la repressió. Tot i això, ha afegit, cal tenir presents els "espais ideològics" de cada partit. I ha recordat al respecte: "Nosaltres no hem anat a veure el Rei ni hem votat a favor dels desnonaments exprés, i Junts sí". De la mateixa manera, ha remarcat, com en anteriors ocasions, que "ERC té 13 diputats, Junts va arribar amb 8 i n'hi queden 4, i això s'ha d'assumir".

Els "titulars" de Sánchez

Gabriel Rufián ha carregat amb duresa la gestió del final de l'estat d'alarma per part de Pedro Sánchez. "Em sembla irresponsable que el president del govern es comuniqui amb les comunitats per la via dels titulars i que gent com Urkullu, Ximo Puig o Aragonès s'assabentin que acaba l'estat d'alarma sense alternativa per titulars", ha dit. Ha denunciat com La Moncloa va comprometre's a un "nou marc legal" per fer front a la pandèmia, i "no s'ha complert". Per això, s'ha mostrat disposat a "esmenar qualsevol irresponsabilitat com la que estem vivint".

La Superlliga i l'Espanyol

La Superlliga acapara tots els titulars i també s'ha fet un lloc al Congrés dels Diputats. El portaveu d'ERC a Madrid ho ha qualificat de "baralles entre millonaris que s'acusen de cobdiciosos", i ha ironitzat que "Figo parli de cobdícia". Dit això, ha reivindicat els seus colors, tot avisant que "aquest nou business pot impedir que equips relativament petits com el meu, l'Espanyol, puguin arribar a jugar mai contra el Bayern en una competició europea".