Després que el passat 29 d'octubre –dia de la investidura de Mariano Rajoy–, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, deixés anar a l'hemicicle que "els aviso que el mercat de les marques blanques està saturat, sobretot pels cínics taronges i la seva escissió Forocoches", ahir es va decidir a sotmetre's a una entrevista amb els usuaris del fòrum. I les ha llegit de tots els colors. Insults inclosos.

La menció a Forochoches al Congrés no va agradar gens als seus usuaris, que han aprofitat l'ocasió per recriminar-li que ho fes.

- Per què ens menciones gratuïtament? Tanta necessitat de fama tens que ens has de posar pel mig perquè es parli de tu?, li preguntava un tal Nargakuru visiblement ofès.

- Em sap molt de greu però teniu fama de ser més de dretes que el Dia de la Mare, responia Rufián.

Un altre internauta continuava:

- Hola, senyor Gabriel Rufián, m'agradaria saber com i per què ha accedit a fer aquest A.M.A. [Ask Me Anything] Per descobrir com és Forocoches de veritat?

- Algú us havia de legitimar després de la vostra escissió de Ciutadans, li retreu irònicament Rufián.

I és que el debat sobre per què va esmentar-los ha estat present durant tota l'entrevista virtual.

- No et sembla una mica hipòcrita venir a fer-te publicitat a Forocoches després d'anar anomenant constantment fatxes i 'cuñaos' a la gent del fòrum?, li deixa anar un dels usuaris, mentre que el líder d'ERC al Congrés es justifica amb sarcasme:

- Em sap greu, però només vaig fer-ho una vegada. En un debat parlamentari i arran de la notícia que volíeu ser un partit polític. D'acord amb els comentaris homòfobs, masclistes i neoliberals en aquest fòrum, vaig entendre que seríeu una escissió de C's.

Zara i Goku

Però la conversa va anar encara més enllà. Li van preguntar des de si canviaria de sastre per vestir roba de Zara o altres marques que ell mateix critica fins a sobre què pensa de la noia apallissada a Múrcia passant per saber a què es dedicava abans de la política que, per als més curiosos, es dedicava a la selecció de personal. Fins i tot, li han arribat a preguntar que qui és més fort, si Goku o Superman. La seva resposta? "Goku, tío!!!"

- Canviaràs de sastre?, pregunta un internauta al principi del fil.

- Això ho decideix Amancio Ortega, segons Risto [Mejide], li respon el portaveu d'ERC.

I és que en el programa d'estrena de Chester in Love, el presentador va buscar-li les pessigolles deixant-li anar en relació a un tuit de Rufián de setembre que recordava que Ortega "va començar del no-res a un garatge de Tànger" que ell, en aquell moment, portava una americana de Zara.

Encara en aquest terreny, un usuari li ha preguntat –amb serietat– com li va caure això de Zara. El líder d'ERC al Congrés li ha respost que "la dreta té de bo que és previsible", així com que "sembla que per ser d'esquerres i coherent hagis de viure en una cova, cosir-te la teva pròpia roba i cobrar en sacs d'arròs.

Procés

El procés també ha tret el cap entre les variades preguntes de l'entrevista. Alguns han utilitzat la qüestió catalana per recriminar-li si "és vostè conscient que morirà sent espanyol. Gràcies". Rufián li ha respost llavors que "gràcies pel gràcies" i que "sóc conscient que encara que no t'agradi, moriré sent el que la gent de Catalunya voti que sigui. Una forta abraçada, taronja".

Altres, amb un caire més formal, mostraven el seu interès en el procés que viu Catalunya i en el comportament de l'Estat davant d'això.

- Què passarà l'endemà del referèndum si el resultat és 'no'? Tot el que s'ha caminat fins ara no serveix per a res? No s'hauria de fer primer el referèndum i després començar a treballar en la independència?

I Rufián també responia sense afegir-hi tanta ironia.

- Si el resultat és 'no', es respectarà perquè es respecta la democràcia. El problema és que el referèndum s'ha demanat fins a 17 vegades i la resposta sempre ha estat 'no'. Alguns treballem per fer la independència perquè volem un país millor i això no pot esperar.

Procés i empresa també han tingut el seu moment de glòria. 

- Quin percentatge d'empreses creus que fugirà de Catalunya en cas d'assolir la independència?

- De moment, han vingut Amazon, HP i Norwegian Airlines. Per posar tres exemples, li recorda Rufián a aquest usuari.