El diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha declarat a El Nacional que "a Espanya es guanyen eleccions posant gent a la presó", i que si Ciutadans són la gran esperança política a Madrid és perquè són els més "hooligans". Rufián ho ha dit mentre explicava les diferències entre la política a Catalunya i al Congrés dels diputats, i ha assegurat que són dues "realitats molt diferents". 

En relació a aquestes dues realitats entre Barcelona i Madrid, Rufián també ha dit que la premsa de Madrid només publica les anècdotes del Congrés, no el que realment s'hi diu. El diputat ho ha exemplificat amb la confessió d'Esperanza Aguirre assegurant que Ignacio González tenia comptes bancaris no declarats a Suïssa i no s'ha publicat enlloc. 

Rufián també ha assegurat que la política a la cambra baixa espanyola és molt cortesana: "Darrere les càmeres hi ha diputats que em tracten molt bé i quan són davant em diuen autèntiques barbaritats", fet al qual el diputat republicà no s'acaba d'acostumar.

En aquest sentit, Rufián també ha parlat de la seva relació amb el PNB i el PSOE. Dels primers ha assegurat que són un partit molt "professional", de centre dreta, que sempre s'ha entès amb populars i els socialistes, i que creu que finalment acabaran aprovant els pressupostos. A més a més, ha agraït les mostres de suport a la situació actual amb Catalunya. Del PSOE, Rufián ha criticat que el partit socialista no li vota mai res a favor pel simple fet que ho presenta ell, com per exemple una resolució d'Estrasburg en relació a la llibertat d'expressió que el PSOE va votar en contra perquè ho va presentar Rufián.

El diputat d'ERC també ha sentenciat que aquest és un Sant Jordi anormal o, "sent generós, extraordinari", ja que hi ha presos polítics i exiliats.

Per acabar l'entrevista, Rufián ha denunciat que al Congrés ha rebut avisos i amenaces de part de la Mesa i diversos diputats en relació a les seves samarretes i els llaços grocs.