Gabriel Rufián ha tornat a encendre el Congrés dels Diputats. Ha estat durant la sessió de control al govern espanyol, quan ha preguntat al ministre de Justícia pel paper de les institucions de l’Estat. El punt més calent ha estat quan el portaveu d’ERC s’ha referit a la Casa Reial, equiparant-la amb l’extrema dreta. “Vox té desgraciadament aquí 52 diputats, però en total en té 53, perquè en té un a la Zarzuela”, ha etzibat el diputat independentista. També ha replicat a Pablo Casado amb una foto de Franco i Joan Carles I: “Al Rei el va votar un espanyol”.

e0a46ce6fff2dea70f2ed9854090917dc0b075c2

Intervenció de Gabriel Rufian

Rufián ha fet saltar la bancada de la dreta, i ha provocat interrupcions quan ha preguntat com ho farà el govern espanyol perquè totes les institucions de l’Estat “respectin els valors democràtics més essencials”. S’ha fixat en la Casa Reial, però també en el poder judicial, que “no és un poder judicial, sinó un poder que va contra una part d’aquest país”. En aquest sentit, ha constatat l’estat de salut de la judicatura: “En menys de 24 hores s’ha inhabilitat un president de la Generalitat per una pancarta i s’ha absolut un corrupte per una estafa”. També ha carregat contra l'acord amb la Comunitat de Madrid, "un 155 per a tot Espanya".

Juan Carlos Campo era el dirigent més buscat a la sessió de control del Congrés. El ministre de Justícia tenia quatre preguntes (ERC, JxCat, PP i Vox) i una interpel·lació. A Gabriel Rufián, el responsable socialista li ha respost fent pinya amb el Tribunal Suprem, que va aprovar la sentència de Torra “per unanimitat”, i amb la monarquia espanyola, que ha dit que defensarà “fins a l’última gota de la seva sang”.

Borràs: “No els fa vergonya?”

També l’ha interpel·lat Laura Borràs, que s’ha referit a la inhabilitació de Torra com un “atropellament jurídic” i una “vergonya” per a la justícia espanyola. “Ni s’atreveixen a publicar-la al BOE”, ha constatat la portaveu de JxCat. “No els fa vergonya?”, li ha preguntat. També ha demanat un aclariment sobre la tramitació dels indults anunciats fa una setmana. Juan Carlos Campo ha tornat a negar que es tracti d’un gest polític. “És el compliment de l’ordenament jurídic”, ha justificat. “Lamento punxar-li el globus”, ha afegit el titular de Justícia.

Justifica l'absència del Rei

Per la seva part, el PP i Vox han tornat a retreure-li un còctel que anava des de la tramitació dels indults per als presos polítics fins al suposat "veto" al rei Felip VI la setmana passada a Barcelona. Han arribat a parlar de "submissió" als independentistes. Campo ha replicat que l'absència del monarca va ser una decisió "col·legiada" entre el govern espanyol i la Casa Reial on "sobretot es va valorar la millor convivència entre els ciutadans". Es va tenir en compte des de la proximitat de l'1-O fins a la sentència del Tribunal Suprem sobre el president Torra.