Hi ha molta expectació davant del que pugui passar amb els presos polítics dins l'hemicicle del Congrés durant la seva constitució aquest dimarts. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, té clar el que hauria de passar. El "normal" seria que el president Pedro Sánchez saludés Oriol Junqueras, perquè "li ha guanyat les eleccions a Catalunya". Però com aquest escenari sembla improbable, fonts republicanes assenyalen que el més previsible és que el seu cap de files tingui aquest gest.

Després que els presos polítics hagin recollit les seves actes aquest dilluns al Congrés i al Senat, el portaveu d'ERC a Madrid ha subratllat la seva voluntat d'"aportar normalitat" en un context de "terrible anormalitat". Malgrat tot, ha denunciat el dispositiu policial perquè puguin exercir el càrrec, "com si vingués Pablo Escobar o Bárcenas".

Segons ha explicat Rufián, aquesta tarda tenen una reunió per acabar de tancar la fórmula que faran servir per acatar la Constitució. Però hi apareixeran els presos polítics, els exiliats i la República Catalana. I prometran el càrrec per imperatiu legal, com en ocasions anteriors.