No cal que es reuneixin abans del debat d’investidura, però sí que s'hi comprometin abans de la votació. Després de recollir l’acta de diputat aquest dimarts al Congrés, Gabriel Rufián ha deixat clars els mínims que reclama ERC per facilitar una investidura de Pedro Sánchez: un “compromís” i un calendari sobre “una futura taula de negociació de governs”. Si és així, amb l'aval de la seva militància, els republicans i els socialistes es podran entendre. Si no és així, mantindran el seu 'no' a la investidura. Aquest dijous mateix es reuniran els dos equips negociadors per explorar el terreny.

El cap de files dels republicans a Madrid ha situat dues fases. La primera, que començarà aquesta setmana, que és la reunió entre els dos equips negociadors, el del PSOE i el d’ERC, que és una “fase preinvestidura”. La segona fase ja ha de ser una “futura mesa de diàleg, negociació i resolució del conflicte polític”, que ha de ser entre el govern de l’Estat i la Generalitat. També ha obert la porta a altres actors, com ara sindicats o el món estudiantil. Això ja seria en la “postinvestidura”, previ compromís i calendari.

En aquest sentit, Gabriel Rufián ha advertit que “si no passen coses en la preinvestidura, no hi haurà postinvestidura”. I ha insistit en aquest punt que “sense un compromís i un calendari, Esquerra votarà 'no'” a la investidura de Pedro Sánchez. “Aquesta mesa ha de ser de tu a tu, entre governs”, ha reiterat el portaveu d’ERC al Congrés, en sintonia amb la posició expressada des de Calàbria.

El dirigent republicà ha recordat, com ja van advertir, que a la tardor tot es complicaria, i ha retret l’actitud de Pedro Sánchez durant la campanya electoral. “S’ha dedicat tota la campanya a insultar i criminalitzar l’educació pública catalana, els mitjans públics catalans i més de dos milions que van votar l’1 d’octubre”, ha denunciat Rufián. “Perquè es faci una abraçada amb Pablo Iglesias o amb el Papa de Roma no deixa de ser qui és”, ha assegurat. Malgrat tot, ha defensat que “se’l pot arribar a asseure” en una taula per dialogar.

Pel que fa a les seves converses amb Adriana Lastra, el portaveu d’ERC al Congrés ha defensat que la seva “obligació” és parlar amb tothom i que parlen cada dia. “No hauria de ser notícia”, ha afirmat. Ha confirmat que la reunió entre els equips negociadors tindrà lloc aquesta setmana.