Des d'Andalusia fins a les Canàries passant pel País Basc i Galícia, les dures crítiques del portaveu i diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al PSOE l'han convertit en el protagonista de tota la premsa espanyola i dels comentaris –a favor o en contra– de càrrecs electes, diputats i ciutadans. "El xou de Rufián revolta tot el Congrés" o "I Gabriel Rufián es passa de frenada", són només alguns dels titulars que avui omplen els mitjans estatals i autonòmics.

Però no només la premsa s'ha fet ressò de les paraules del republicà. Després que ahir diferents dirigents i diputats socialistes sortissin en tromba a carregar contra el seu discurs, avui ha estat el torn de Soraya Sáenz de Santamaría, que s'ha mostrat "preocupada" a RAC1 pel que va passar i ha considerat "intolerable" l'actitud de Rufián perquè, a parer seu, "estic segura que els ciutadans no volen això".

Davant d'això, un Rufián segur de si mateix i convençut de les seves paraules ha respòs a la mateixa emissora que "no vaig pensar que em vaig passar" i s'ha lamentat que "s'estan fixant molt en les formes i no en el fons". Deixant clar que "no m'adreçava als socialistes de cor, sinó als que estaven traint la seva pròpia gent", el diputat d'ERC s'ha meravellat que, tot i haver parlat "només tres minuts, sóc el protagonista" i això, a ulls de Rufián, vol dir que "alguna cosa no va bé".

A banda d'això, ciutadans que voten els socialistes l'han felicitat pel seu discurs perquè consideren que "el PSOE ha traït l'esquerra" i que Rufián "ho ha explicat molt bé".

Focus d'atenció

La Razón, autora del titular "El xou de Rufián revolta tot el Congrés", arrenca el seu escrit posant especial èmfasi que el diputat republicà s'autoanomena "xarnego" i defineix el seu discurs de "tanta agressivitat que fins i tot va eclipsar Pablo Iglesias". El rotatiu, dirigit per Francisco Marhuenda, remarca que Rufián "va fer servir tòpics i demagògia" i assegura que "tot l'efectisme retòric de la seva intervenció va acabar deslluït" quan la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va apagar-li el micròfon.

El País destaca com el republicà "va aconseguir el que semblava impossible", que els diputats del PP i del PSOE aplaudissin junts, com també apunta l'ABC, i també recorda que les seves intervencions "mai defrauden". Sobre els comentaris dirigits al PSOE, El Mundo subratlla que "en els retrets als socialistes, Rufián va vèncer clarament Iglesias", mentre que El Economista defineix la seva intervenció com a "polèmica".

ElDiario.es va un pas més enllà i que destaca que "va ser Rajoy i no Rufián qui va humiliar el PSOE" perquè "va dir algunes veritats en el seu discurs, centrat a denunciar la 'gran traïció socialista' als seus votants", però també posa sobre la taula que això "no deixa de ser una anècdota" i que, precisament per això, "era patètic veure ferits en el seu orgull els mateixos diputats socialistes" que havien escoltat el discurs de Mariano Rajoy.

Volta a Espanya

Però aquesta vegada no només els mitjans estatals s'han fet ressò de les paraules de RufiánLa Voz de Galicia també qualifica la seva intervenció de "xou" i assegura que va aprofitar el seu temps per "arremetre contra els socialistes sense pietat".

Noticias de Gipuzkoa considera que al diputat republicà "se li va escapar de les mans" el discurs i considera les "acusacions" que va fer al PSOE "implacables", al mateix temps que, com altres mitjans, també destaca que les paraules de Rufián van unir el PP i el PSOE. Sota el títol "Gabriel Rufián s'embolica amb les bufonades", el rotatiu basc –que dedica tot un reportatge al discurs republicà– recorda que és fill d'andalusos i afegeix que Rufián "va donar sentit a una interminable sèrie d'epítets entre desqualificants i injuriosos amb un estil desafiador de bufó".

Granada Hoy, en el seu editorial, defineix la intervenció de "desmesurada" i assegura que aquestes paraules "demostren fins on alguns estan disposats a arribar". A judici seu, Rufián és un exemple dels "demagogs que volen convertir el nostre Parlament en un abocador". Encara a Andalusia, Diario Sur explica com el republicà "ha utilitzat tot el seu discurs per arremetre contra els socialistes" i ha recordat que amb aquest discurs "es va erigir com el portaveu dels socialistes de cor".

El Periódico de Canarias destaca, d'altra banda, les declaracions de la diputada de Coalición CanariaAna Oramas, quan va etzibar a Rufián que "no es pot ser tan jove i tenir tanta rancúnia".