El portaveu d’Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha dedicat bona part dels cinc minuts que li corresponien al debat d’investidura de Mariano Rajoy a criticar durament l’actitud del PSOE.

El líder republicà ha començat la intervenció saludant, entre altres, Susana Diaz i Felipe González, tot recordant el paper que han tingut en la decisió final dels socialistes. “Porten quaranta anys donant-ne una ‘una de cal y una de arena’, però això d’avui és massa pels socialistes de cor”, deixava anar Rufián només de començar, en una referència implícita al cas dels GAL que Iglesias ja va citar a la cambra.

A continuació, Rufián ha destacat frases d’alguns socialistes anònims molestos amb la decisió dels socialistes de permetre la investidura de Rajoy optant per l’abstenció. Ha estat en aquest moment quan el diputat socialista Eduardo Madina, a qui la presidenta de la cambra ha demanat que guardés silenci, ha dirigit un crit contra Rufián.

“Senyors del PSOE S.A.”, ha continuat Rufián, “no els fa vergonya que només els quedi d’esquerra el lloc on es situen als consells d’administració?”, hi ha afegit. Rufián també ha tornat a apuntar contra Susana Díaz preguntant si als socialistes “no els fa vergonya doblegar-se a una cacic que governa una de les comunitats amb més atur d’Europa”. “I donar poder a un dels partits mes reaccionaris d’Europa?”, hi ha afegit.

“La bona notícia és que després d’això la única sorpresa que ens depara la política espanyol en saber a quin partit militarà la següent legislatura Toni Cantó”, ha assegurat Rufián amb ironia. “El mercat de marques blanques del PP està saturat”, ha dit en referència a Ciutadans. “Del ‘si tu no hi vas ells tornen’ han passat als ‘no cal que hi aneu que ja us els portem nosaltres’”, ha sentenciat el portaveu republicà abans d’assegurar que des del Partit Popular “persegueixen urnes i amaguen Jaguars”. I també ha tingut paraules per Pedro Sánchez: “Si li fan això al seu secretari general, què no li faran a la gent?”, s’ha preguntat.

Per últim, Rufián s’ha referit a Iglesias i Domènech per donar-los la raó en que “el bipartidisme s’ha acabat”. Just en aquest moment, la presidenta del Congrés li ha tallat el micròfon i la intervenció s’ha donat definitivament per acabada. Rufián, molest, ha compartit a twitter el discurs sencer on es pot llegir que els demanava “ajuda” per “guanyar un país”. En baixar del faristol, Rufián ha rebut aplaudiments des de la bancada de Podemos, inclosos Pablo Iglesias, Iñigo Errejón i Carolina Bescansa.

El debat, encara amb la sessió en marxa, ha continuat a les xarxes.

Les paraules de Rufián han rebut una dura contestació del portaveu socialista Rafael Hernando, que ha estat aplaudida per socialistes, populars, C's i fins i tot els nacionalistes bascos.