Amb matisos, l’independentisme català exigeix a Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que es posin d’acord d'una vegada. Mentre s’estaven reunint aquest dimarts al matí els equips negociadors del PSOE i Unidas Podemos, els portaveus d’ERC i Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats han apostat per l’entesa de l’esquerra espanyola. Això sí, mentre Laura Borràs ha apostat clarament per un govern de coalició, Gabriel Rufián s’ha limitat a demanar un pacte.

Com ha vingut fent des del juliol, el cap de files dels republicans a Madrid ha defensat que, si hi ha un acord, “per Esquerra no serà”. Rufián ha recordat que caldrà enfrontar el diàleg Estat-Generalitat: “Per parlar amb algú, ha d’haver-hi algú a la Moncloa”. Preguntat sobre si Sánchez s’hauria de presentar a un debat d’investidura encara que no tingui un acord tancat amb Podemos, la seva resposta ha estat afirmativa.

Per la seva part, la portaveu de JxCat ha assegurat que els resultats electorals del 28-A “els obliguen a buscar el diàleg, creuar ponts i establir un suposat govern de coalició”, i que per a això cal “cultura del pacte”. No obstant això, Borràs ha dit que la seva posició “ha estat clara” i ha denunciat que els socialistes “ni tan sol volen asseure’s a dialogar amb nosaltres”.

Compareixença de Borrell

Per altra banda, després que la petició conjunta de compareixença del ministre Borrell per l’espionatge a les delegacions catalanes a l’exterior fos tombada el passat juliol, ERC i JxCat han tornat a demanar la incorporació a l’ordre del dia del proper ple. “És el pitjor ministre de la història de la democràcia espanyola. Va voler ser James Bond i s’ha quedat en Torrente”, ha afirmat Rufián. Borràs ha denunciat “pràctiques totalment detestables”.