Declaracions creuades entre partits en el segon dia oficial de campanya. Després de les crítiques que ERC ha rebut de PP i PSC, el número dos dels republicans, Gabriel Rufián, ha entrat en el cos a cos amb els seus rivals. En un míting al seu municipi, Sabadell, Rufián ha contestat a la candidata socialista, Meritxell Batet, que no pensen acceptar ni mitja "lliçó" d'ells, perquè ja no són "ni socialistes ni obrers".

Ho ha dit després que la socialista li hagi dit que ERC "no sap què és ser d'esquerres". En aquest punt, Rufián ha recordat que quan el PSOE ha estat al govern no han fet res per derogar les reformes laborals de 2010 i 2012, no han reduït el pressupost militar ni han acabat amb el segrest del vaixell Open Arms, entre altres coses. "No acceptarem lliçons de segons qui", ha avisat en aquest sentit.

En el mateix míting, el candidat republicà ha deixat en evidència el número u del PP, Pablo Casado, que aquest dissabte al matí havia carregat contra els republicans per plantejar un referèndum sobre la monarquia, i ha dit que "al Rei l'hem votat tots". "Pablo tens raó en part. Al pare de Felip VI el va votar algú, Francisco Franco. Tingues vergonya tu també", li ha etzibat.

Sabadell, com a exemple

La població triada pel tercer gran acte de la campanya no ha estat escollida a l'atzar. Sabadell, a més de ser el municipi on resideix Gabriel Rufián, també és la ciutat on vivien Carme Forcadell i Jordi Cuixart fins al seu empresonament, pels qui s'ha tingut un record especial, i és una de les alcaldies metropolitanes que els republicans van aconseguir prendre als socialistes l'any 2015 amb un pacte de govern amb la CUP. 

A més, ha tingut lloc a la plaça de l'alcalde Marcet, que va governar durant l'època franquista, però que en els propers dies canviarà el nom pel de plaça de les Dones del Tèxtil gràcies a un acord del govern municipal. 

ERC Sabadell

De fet, en el míting també hi ha participat l'exalacalde de Sabadell -que va governar la primera meitat del mandat- i que es presenta per revalidar l'alcaldia, Juli Fernández, a més dels candidats Carolina Telechea i Joan Josep Nuet. En el seu torn d'intervenció, Telechea, exsocialista, ha aprofitat per carregar també durament contra els socialistes i per recordar el cas de corrupció de l'exalcalde de la població Manel Bustos.

Nuet, per la seva banda, ha assegurat que una victòria d'ERC farà que Junqueras "estigui més a prop de sortir de la presó" i ha assegurat que el seu somni és veure'l pujant les escales del Congrés i asseient-se al seu escó. "Imagineu la cara del PP i Rivera, pagaria per veure aquesta cara", ha exclamat.

Protesta dels CDR

Durant l'acte una desena de persones que formen part dels CDR de la població han acudit al míting amb pancartes qüestionant l'estratègia d'ERC a Madrid. "Quantes negatives calen per veure que l'estat espanyol no vol dialogar?", "fareu alguna cosa amb la declaració d'independència del 27-O?", "per què no deixeu d'acatar tot el que diu Madrid?" o "us semblaria acceptable un pacte per fer una república ibèrica?", eren algunes de les proclames que els manifestants duien escrites. La protesta, però, ha estat silenciosa i no ha alterat el desenvolupament de l'acte.

CDR sabadell miting el nacional carlota camps

Membres del CDR han explicat que faran aquesta acció en tots els mítings que les forces independentistes facin en aquesta població.