La corporació pública espanyola RTVE va aprovar el 31 de gener passat una “Norma sobre ús segur dels sistemes d’informació a RTVE”. Segons el portal VERTELE d’eldiario.es, que ha accedit en exclusiva al text, aquesta normativa permet a la direcció accedir al correu dels treballadors i monitoritzar els seus equips i dispositius mòbils. És una clàusula molt amagada que, a més a més, compromet seriosament el secret professional de protecció de les fonts.

La norma consta de nou articles i, segons el mitjà citat, “va ser publicada en una zona poc visible de la intranet corporativa que poden consultar els treballadors de RTVE”. El que més inquieta els periodistes de la televisió pública espanyola és l’article 8, que estableix el següent:

“La direcció, en ús de les seves facultats organitzatives i de direcció i amb la finalitat de revisar el correcte ús dels mitjans posats a disposició dels treballadors podrà controlar si es fa un ús correcte i responsable d’aquests mitjans i recursos, incloent-hi la supervisió de l’ús del correu electrònic i l’accés a internet durant la jornada de treball”.

El text afegeix que es podran “adoptar mesures específiques de control i prevenció de l’ús incorrecte realitzant revisions periòdiques dels equips i instal·lant programes de monitorització, establint alertes, revisions tècniques i del contingut dels equips i dispositius”.

La corporació pública justifica aquesta normativa “amb motiu del fort increment del risc d’atacs de ciberseguretat en els últims temps i tenint en compte la necessitat de protegir al màxim els arxius i serveis informàtics de RTVE”.

Segons ha pogut saber VERTELE, des del Consell d’Informatius de TVE han demanat un aclariment al Consell d’Administració perquè consideren que podria veure’s vulnerat el secret professional dels seus periodistes.