"Cal defensar la igualtat de drets de tots els espanyols, però hi ha regions que mereixen una distinció especial". Així ha defensat l'exdirector de RTVE, exassessor d'Adolfo Suárez i president de la Reial Acadèmia de Gastronomia Espanyola, Rafael Ansón, tractar Catalunya diferent d'altres comunitats autònomes. 

Ara bé, això no vol dir "que calgui tractar-la millor". Ansón ha volgut posar de manifest que, des de la Transició, la relació política entre Catalunya i l'Estat ha estat "extraordinàriament positiva", però ha assegurat que aquesta situació es va acabar quan Pasqual Maragall va arribar a la presidència de la Generalitat i ha culpat el tripartit per deixar participar al govern "un partit independentista com Esquerra". 

Tot això ho ha dit durant la presentació del seu llibre El año mágico de Adolfo Suárez i ho ha fet acompanyat del president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet, que ha volgut posar de relleu que "Espanya sense Catalunya no existeix, i viceversa", i s'ha lamentat que "la identitat cultural catalana pot ser incompatible amb la concepció de ciutadania espanyola i europea".