La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, ha qüestionat quin era l'objectiu darrere de la manifestació de la Diada d'aquest any. "L'objectiu era anar contra ERC?", ha qüestionat Rovira a RAC1. La secretària general d'ERC ha defensat que al seu partit han reivindicat sempre les mobilitzacions, però ha matisat: "ERC reivindica les mobilitzacions del milió i mig, que eren diverses". A més, ha assenyalat que molts militants van participar en la manifestació sense massa bon resultat. "Ahir hi havia molta gent d’Esquerra que van anar a la manifestació i aquest matí continuen desolats", ha assegurat. 

Marta Rovira ha retret el missatge de la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, qui dirigint-se als partits va assegurar: "Les opcions són clares, o feu la independència o convoqueu eleccions". "Si això d'ahir va de dir 'independència o eleccions', que ens expliquin com. Com es fa la independència avui? Com la declara? Com la mantenen?", ha sentenciat i ha recordat les dificultats amb què el Govern es va trobar en l'organització de l'1 d'octubre i com l'Estat va fer tot el possible per impedir-lo. 

Malgrat tot, Rovira ha celebrat el nombre de persones que es van mobilitzar ahir i ha apuntat que és a través de les mobilitzacions que s'aconseguirà la independència, però amb un tipus concret d'aquestes: "La independència la farem amb les manifestacions del milió i mig que ens van portar a l’1 d’octubre". A més, ha afirmat que està d'acord amb les darreres declaracions del secretari general de Junts, Jordi Turull, qui ha reclamat una reunió de la direcció estratègica de l'independentisme. "Tots els actors independentistes, entitats i formacions, hem d'asseure'ns a parlar. Quan va ser l'1-O, tot i que cadascú tenia la seva estratègia legitima, vam ser capaços de trobar punts d'acords. Demanem que es formi un espai de direcció estratègica", ha afirmat. 

No calen eleccions 

"El Govern no pot dimitir", ha sentenciat Rovira, qui ha rebutjat la idea de convocar eleccions com es demanava a la manifestació. En la mateixa línia, Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha respost a l'ultimàtum de l'ANC: "No considerem que hi hagi d'haver eleccions".

Vilalta també ha abordat les dures crítiques que ha rebut Esquerra al voltant d'aquesta Diada. Ha apuntat que "hi ha hagut crítiques que traspassen uns límits" i falten al respecte. També ha assenyalat que "a vegades, hi ha qui s'equivoca d'adversari", afirmant que les crítiques s'han de dirigir contra l'estat espanyol i no pas contra els "companys de viatge".