"No puc amagar la profunda tristor que sento d'allunyar-me de tanta gent que m'estimo -i que m'estimo molt. De tantes lluites compartides durant tants anys amb persones que els mou un únic objectiu: canviar la societat on viuen". Així començava la carta escrita per Marta Rovira, ara fa quatre anys, per anunciar que iniciava el camí de l'exili i que decidiria plantar el jutge Pablo Llarena, que després va decretar presó per altres líders polítics com Raül Romeva o Carme Forcadell. Quatre anys després d'aquell 23 de març els dirigents represaliats d'ERC asseguren que el futur passa per una idea molt clara: sent conscients que la repressió no cessarà però amb el convenciment imprescindible que el camí és seguir lluitant: "Patir la repressió ens ha fet molt més valents", ha proclamat la secretària general dels republicans, en un acte on ha participat de forma telemàtica i que el partit ha fet per commemorar aquests quatre anys d'exili a Ginebra.

Rovira ha assegurat que després de tota la repressió viscuda i que es viu, l'estat ha perdut credibilitat, mentre que l'independentisme ha guanyat legitimitat i s'ha fet més fort. Des d'aquesta visió, la secretària general dels republicans ha recomanat "integrar la repressió" en les decisions polítiques que marquin el camí cap a la república, ser conscients que persisteix, i des d'aquesta consciència apresa des de l'1 d'octubre de 2017, seguir lluitant per aconseguir la república catalana. Una lluita que ha reivindicat que s'ha de fer en base a consensos, perquè és l'única manera d'avançar. Tot plegat ho ha dit Rovira acompanyada en un acte on també han pres la paraula el president del partit Oriol Junqueras, i els expresos polítics Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva. 

acto 4 años exilio erc oriol junqueras carme forcadell dolors bassa raül romeva - Sergi Alcàzar

Marta Vilaret, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Raül Romeva en l'acte del quart aniversari de l'exili de Marta Rovira / Fotografia: Sergi Alcàzar

Junqueras: orgull

I ha estat doncs des del mateix pati de la Seu Nacional de Calàbria on Junqueras també ha reflexionat sobre la duresa de l'estat, que ha dit que s'ha anat repetint en diversos moments històrics de Catalunya, però ha cridat a recordar que malgrat tota la repressió, "és evident que el país se n'ha sortit cadascuna de les vegades". "Ens sentim orgullosos d'haver suportat la repressió", ha clamat Junqueras, que ha dit també que aquesta repressió legitima la lluita i la causa, i permet que l'independentisme s'entengui en molts més àmbits: "És més legítima la nostra causa després d'haver passat per la presó. És més fàcil explicar-nos".

acto 4 años exilio erc oriol junqueras - Sergi Alcàzar

El president d'ERC, Oriol Junqueras / Fotografia: Sergi Alcàzar

Romeva, Bassa i Forcadell han recordat la duresa de la decisió de quedar-se a Catalunya malgrat saber que l'estat hi aniria en contra, i han reivindicat com més enllà d'una decisió individual, també va ser col·lectiva per la causa. Bassa ha reivindicat la fermesa política d'aquests dies, mentre que Forcadell ha assegurat que tenien el convenciment que el havien fet, ho van fer amb orgull. Romeva, al seu torn, ha assegurat que la presó va demostrar la feblesa d'un estat que només podia respondre a les urnes "per la via de la repressió".

 

Normalització de la repressió

Tots tres també han reflexionat sobre si l'independentisme està normalitzant la repressió després de tants cops, i Romeva ha assegurat que si algú la normalitza, s'està autoenganyant. Al seu torn, Forcadell ha volgut ser molt clara i assegurar que la repressió continuarà mentre el moviment independentista segueixi, i ha demanat no normalitzar-la però si denunciar-la cada dia. Bassa ha dit que la repressió ara està assumida, però per dotar-se de més fermesa i convenciment: "Hem de demostrar que malgrat la presó i l'exili avui estem aquí. No hem callat, i tota la gent represaliada continua la lluita". 

acto erc 4 años exilio carme forcadell - Sergi Alcàzar

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell / Fotografia: Sergi Alcàzar

El futur passa, han assegurat tots tres, per mantenir el convenciment intacte que val la pena tot l'esforç per aconseguir la independència, amb el convenciment que no hi ha altra alternativa. Tenir coratge, avançar sempre i no fer passes enrere, i lluitar per aconseguir l'amnistia i que el dret a l'autodeterminació siguin reconeguts arreu. "Si vam ser capaços de fer-ho a l'octubre del 2017, serem capaços de fer-ho. Estem esperant aquest moment que arribarà", ha reivindicat Forcadell. "Lluitant cada dia defensant el nostre projecte", ha reblat Rovira en el final d'un acte on entre el públic hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Natàlia Garriga, entre altres diputats i alcaldes de l'organització.