Tot aquest any ha estat també molt protagonista la CUP. L’ha sorprès la seva contundència?
No. Si cada dia et lleves pensant que l’independentisme és molt transversal i que cada vegada ho serà més, i intentem entendre-ho des d’un punt de vista positiu i empàtic, això hauria de fer possible que trobem el millor acord per tirar endavant i aconseguir l’objectiu comú, que és exercir la independència per construir un país millor.

No sembla fàcil... 
Ens hem d’entendre tots. A JxSí ho fem cada dia. JxSí no és un instrument fàcil i còmode, en què ho tinguem tot parlat, debatut, acordat... El nostre esforç és asseure'ns cada dia, tenir els debats oportuns, no perdre de vista que tenim un objectiu que està per sobre de tot i, a partir d’aquí, intentar trobar el millor acord possible i continuar. Hem aconseguit superar les nostres diferències, trobant un espai de comoditat per perseguir allò que ens uneix.

I amb la CUP?
Amb la CUP intentem tenir la mateixa actitud. Hem donat senyals que els acords són possibles, entenent que cadascun en aquest acord hi està còmode. Tothom hi arriba renunciant a alguna cosa, ningú pot pretendre imposar la seva posició per damunt dels altres. Però al final, quan aconseguim un acord, en un marc d’una certa comoditat per a tothom, ens permet avançar. Aquesta és també l’essència de la política, permetre determinats acords si el que vols és construir i avançar.

Som 72 diputats independentistes del Parlament. Si volem que la independència avanci l’única manera és generar acord

Una veu de pes de la CUP com Anna Gabriel acusava dilluns d'aquesta setmana JxSí d’acorralar la CUP per “destrossar-los”... 
Nosaltres treballem per construir amb tothom. La gent ho ha decidit així, ens van donar uns resultats electorals molt clars. Al final som els 72 diputats independentistes del Parlament. Si volem que la independència avanci, si volem fer el referèndum i construir aquest país millor, l’única manera de fer-ho és treballar intensament per generar aquest acord. Estic convençuda que serà possible amb els pressupostos, també.

A què atribueix que Gabriel faci un discurs tan contundent i parli d’un intent de destrossar la CUP?
No entraré a fer valoracions polítiques tan subjectives que no sé en què es fonamenten. JxSí treballa per construir i avançar en l'objectiu comú, el referèndum. Crec absolutament que és possible construir aquest espai de consens polític. Ho va ser amb la qüestió de confiança i ho ha de continuar sent amb tots aquells instruments, espais i decisions imprescindibles per arribar a l’objectiu final.

La CUP no ha amagat mai que li incomoda haver de negociar amb CDC abans i ara el PDeCAT. Ha intentat moltes vegades defensar un acord d’esquerres, i Gabriel hi insistia aquest dilluns. També des del PDeCAT s’ha insinuat que després de les properes eleccions, ERC podria apostar per un tripartit...
La nostra prioritat política en aquesta legislatura és claríssima i es va demostrar el dia que vam dir: "Vinga, som-hi tots". Això es diu JxSí i la prioritat és ara mateix fer un referèndum. No n’hi ha cap més. Ho diem cada dia molt clar, estant al Govern i al grup parlamentari. És aquesta la prioritat política i no farem valoracions d’altres característiques.

No podem oblidar que l’instrument dels pressupostos ha d’anar al servei de la gent, no al servei de cap partit

S’aprovaran els pressupostos, doncs? Sembla que el seu discurs és molt optimista...
No és un discurs optimista sobre el fet que s’aprovin o no, és optimista sobre el fet que un acord és possible. No podem oblidar que l’instrument dels pressupostos ha d’anar al servei de la gent, no al servei de cap partit. El millor instrument és el que està al servei de les necessitats socials del país. Després del diàleg que hem tingut amb la CUP i altres formacions i entitats ens sembla que hem posat sobre la taula una dels millors propostes de pressupostos possibles, els més socials de la història. S’ha fet un esforç grandiós, però tothom està disposat a escoltar encara com es pot millorar. I com que hi ha aquesta predisposició jo interpreto que l’acord de pressupostos és possible.

Un dels punts que la CUP demana revisar és el capítol d’educació, i els concerts. Creu que també aquí hi ha possibilitat de negociar?
No podem deixar de treballar per intentar-ho, sense que cap dels projectes ideològics s’acabi imposant. Al revés, estem obligats a trobar l’encaix per tenir un instrument de consens, sense oblidar que aquest ha de ser un instrument al servei dels ciutadans, de les necessitats dels nostre país.

La proposta de pressupostos no és d’ERC, és de JxSí

En aquesta negociació la CUP ha posat sovint la pressió damunt d’ERC, responsable dels pressupostos a través del vicepresident, Oriol Junqueras. Quin marge té ERC per respondre a aquestes qüestions?
Nosaltres els pressupostos els assumim i proposem en un govern de coalició. JxSí fa aquests pressupostos. És un govern en la seva totalitat qui acorda els pressupostos i els porta al Parlament. Amb això no vull defugir la responsabilitat que pugui tenir Oriol Junqueras com a conseller d’Economia, però vull deixar molt clar que prèviament ERC ha debatut i aprovat la proposta, no només amb el PDeCAT, sinó amb totes les formacions polítiques i independents que representen JxSí. La proposta de pressupostos no és d’ERC, és de JxSí. Per tant, s’haurà de negociar amb JxSí. Nosaltres ens devem a una coalició parlamentària i de govern. Totes aquelles negociacions que es porten a terme amb la CUP han de ser respectant els acords d’aquesta coalició.

Dijous, el portaveu del secretariat de la CUP, Quim Arrufat, va dir que el problema per pactar els pressupostos és amb Junqueras i demana més implicació de Puigdemont. Han detectat problemes en aquest sentit en la negociació?
La proposta pressupostària del Govern és la proposta Puigdemont-Junqueras, i necessitem arribar a un acord, perquè hi ha 1.000 milions més per a polítiques socials per als propers 11 mesos, el país ho necessita. Segur que sabrem trobar un acord de tots. D'altra banda, que ningú dubti que si el PDECAT i la CUP arriben a un acord respecte a l'IRPF o els concerts educatius, segur que ERC hi donarà suport. Hem de generar consensos permanentment, perquè ens ho juguem tot.

Les reunions amb la CUP han sigut permanents

La CUP ha denunciat que només s’havia fet una reunió en dos mesos, a banda de la d'aquest divendres... És així?
Les reunions han sigut permanents, és per això que entre tots vam tombar l'esmena a la totalitat als pressupostos. I ara el Govern està negociant les esmenes que ha presentat la CUP.