La secretària general d’ERC i presidenta del grup parlamentari republicà, Marta Rovira, ha urgit aquest dijous a JxCat a presentar-los una “fórmula per fer efectiva la investidura de Carles Puigdemont”. En una entrevista a l’ACN, la republicana assegura que la seva formació està “a l’espera” que els de Puigdemont els expliquin “en detall” la manera amb la que volen portar a terme la investidura, i avisa que ha de ser una fórmula que permeti “saber que al minut següent de votar el president” es podrà nomenar els consellers, publicar decrets al DOGC i signar decrets efectius. A més, ha fet una crida a totes les forces independentistes a no demorar molt la situació i “no perdre el temps”. Així, Rovira creu que cal tancar de seguida un acord amb “una estratègia sòlida” i “sense improvisacions”.

La cara visible dels republicans des que Oriol Junqueras està a la presó feia temps que no apareixia públicament. Dos dies després de l’ajornament del ple decretat pel president del Parlament, Roger Torrent, Marta Rovira ha volgut apel·lar al “treball intens” dels independentistes per poder reprendre la sessió d’investidura. 

Així, la republicana ha assegurat que ERC “vol una investidura efectiva de Carles Puigdemont”, però ha constatat que el seu grup parlamentari “està esperant una fórmula per part de JxCat” que permeti portar-la a terme. “Una investidura hauria de respondre què farem un minut després de la votació. Es podran nomenar consellers, signar decrets, constituir un Govern? Estem esperant que JxCat ens expliqui quina és aquesta formula per fer aquesta investidura de Puigdemont amb tots els drets i garanties”, ha sentenciat Rovira.

En aquest sentit, la republicana ha urgit als de Puigdemont a aportar la concreció de l’itinerari que volen seguir per culminar la votació i que el Govern comenci a treballar. “Volem estudiar-la. JxCat ens diu que té una formula pensada, estem a l’espera que ens la pugui presentar amb tots els detalls i a partir que la tinguem, de seguida ens posarem a treballar incansablement perquè la investidura sigui possible, real i efectiva”, ha insistit.

Sense demora

Amb tot, Rovira no vol demorar gaire la situació i demana que les converses i els detalls entre els independentistes avancin el més aviat possible. “El que tenim a favor és que el temps el controla el Parlament. Els grups podran determinar el tempo. Tenim temps però no el podem perdre. Ho hem de fer tot en el mínim temps possible per tenir el millor acord possible i acabar amb el 155, recuperar les institucions, nomenar un Govern i seguir fent camí”, ha dit a l’entrevista. 

Tot plegat passa, segons la secretària general d’ERC, per no deixar res a la sort o a decisions d’última hora. “L’independentisme té un gran repte. L’independentisme només ha avançat i ha tingut èxits quan ha forjat una estratègia sòlida. Amb improvisacions i sense garanties, el bloc republicà no pot avançar. Per això insistim en forjar una estratègia sòlida i garantir una investidura efectiva”, ha considerat. 

I és que per a Rovira, l’acord per tirar endavant un executiu sobiranista és irrenunciable i “imprescindible”. “Seria una irresponsabilitat molt gran que els independentistes, després de guanyar les eleccions més complicades el 21-D i contra tot pronòstic, no aprofitéssim la majoria parlamentaria que tenim. Farem el que toca, trobarem la manera de posar-nos d’acord”, assegura contundent. 

En aquest sentit, la republicana té molt clar que això només es pot fer des de les “lliçons apreses”. “Ja sabem que la manera que té el bloc republicà d’aconseguir fites exitoses és quan es planifica, quan es fan estratègies sòlides, quan es coopera entre la societat civil i les institucions, i cal que anem a repetir aquells moments exitosos de la passada legislatura”, ha conclòs, recordant així les moments “d’èxit” del darrer mandat.