Esquerra Republicana s’apodera del concepte “confrontació democràtica” amb l’Estat espanyol, utilitzat sovint per Junts per Catalunya. I en aquesta “confrontació democràtica” hi situa la taula de diàleg amb el govern espanyol. I ha aprofitat per a treure pit davant dels exsocis de Govern. “Asseure el govern espanyol en una taula i que reconegui el conflicte és confrontació democràtica”, ha defensat la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en una intervenció telemàtica, des de Ginebra, al Congrés Nacional de Lleida. “Per primera vegada ERC pot condicionar una legislatura espanyola, com ho està fent. Altres han tingut aquesta força, ho podrien haver fet, i no ho han fet”, ha reblat. Una taula de diàleg que, ara per ara, no té previst reunir-se.

En una extensa intervenció davant del plenari, l’exiliada republicana ha reivindicat que “estem generant contradiccions a l’Estat” i que només cal veure la reforma del delicte de sedició. “Ja jo ens podran acusar de sediciosos. Ho hem aconseguit nosaltres fent aquesta confrontació”, ha afegit Rovira. Això sí, ha admès que no són “ingenus” i que el poder judicial espanyol continuarà maniobrant. “Haurem de topar amb el mur 10.000 vegades més per guanyar la majoria social per fer la independència. El camí efectiu cap a la República Catalana implica que ens movem”, ha conclòs en aquest sentit.

Rovira també ha fet referència a la negociació dels pressupostos, carregant tant contra Junts com contra el PSC, als qui ha acusat de voler “governar els de sempre pels de sempre” i intentar “desgastar” el Govern de Pere Aragonès. I ha reblat: “Tenim un repte, que és superar el desgast constant d’actors polítics que actuen només amb mirada curta, tàctica, per desgastar, ple de mentides i subterfugis constants”. Ha retret que no és més que una manera d’entendre la política “com una cursa pel poder, per esgarrapar quatre vots”.

El discurs d'Aragonès

Esquerra Republicana és dels que “no es rendeixen, no abandonen”; és una formació "madura". Així ha reivindicat el seu partit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l’obertura del 29è Congrés Nacional d’ERC. El cap del Govern ho ha reivindicat tant en la gestió del dia, amb una negociació dels pressupostos amb el PSC encara incerta, com en la resolució del conflicte polític. Avui les bases ratificaran la ponència política que referma la via pactada, amb un pacte de claredat per a celebrar un referèndum d’independència. “L’Estat espanyol no pot tractar-nos permanentment com a menors d’edat”, ha assegurat.

Aliança amb l'esquerra espanyola

L’independentisme ha de construir aliances més enllà del Principat per aconseguir exercir el dret a l’autodeterminació. Així quedarà plasmat en la ponència política, que debatrà i votarà el 29è Congrés Nacional d’ERC aquest dissabte a la Fira de Lleida. Segons ha avançat Nació i han confirmat fonts republicanes a ElNacional.cat, el text incorporarà una esmena transaccional que aposta per “imbricar estratègies amb l’esquerra espanyola i amb altres nacions sense estat de l'estat espanyol i, molt especialment, amb les organitzacions sobiranistes de la resta dels Països Catalans, que possibilitin l'establiment d'aliances republicanes dedicades a defensar, arreu, de l'Estat, l'autodeterminació, les llibertats democràtiques i el qüestionament del règim monàrquic”. Aquesta esmena afegeix que la col·laboració “és especialment necessària davant d'un hipotètic govern de les dretes espanyolistes en la pròxima legislatura espanyola”. Fonts de la formació deixen clar que no inclou el PSOE, que qualifiquen d'"esquerra conservadora".