La secretària general d'ERC i diputada de JxSí, Marta Rovira, ha criticat que l'Estat i el govern espanyol són "cada vegada més d'extrema dreta" i autoritaris, i ha alertat que això no només perjudica el procés sobiranista sinó tots els demòcrates d'Espanya.

"És altament preocupant no només per a l'agenda catalana sinó també per a tants altres ciutadans espanyols demòcrates. I tots els polítics d'esquerres de l'Estat haurien d'estar denunciant aquesta agenda", ha subratllat Rovira en una entrevista a TV3.

En aquest sentit, ha lamentat que el Govern faci política "utilitzant als fiscals, magistrats, jutges i utilitzant la llei a la seva manera o modificant-la", i ha considerat evident que el judici pel 9-N és de caràcter polític.

La dirigent republicana ha demanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que es pronunciï sobre "com vindrà aquí a treure les urnes" dels col·legis electorals durant el referèndum independentista.

Preguntada pel treball que l'exsenador Santi Vidal va realitzar a la Conselleria de Justícia, ha assegurat que ho desconeix però s'ha mostrat convençuda que "coneixent la seva professionalitat, s'havia de posar d'acord amb el conseller del moment" per pactar les seves funcions.

Sobre les paraules del periodista Jordi Évole en el concert a favor dels refugiats de dissabte, acusant la classe política d'"incapacitat" per resoldre el problema, ha justificat: "Tots sabem qui ha d'obrir fronteres. Catalunya no pot fer-ho".

Rovira ha lamentat que la comunitat catalana no pot fer més perquè no té competències en la matèria, i ha subratllat que tot i així disposa d'"un dels plans d'acollida pioners a Europa".