La secretària general d’ERC, Marta Rovira, endureix el discurs al voltant del diàleg i posa pressió sobre la comissió negociadora. El cas és que si la taula fracassa, el “neoautonomisme” guanyarà, segons ha assenyalat Rovira aquest divendres a Catalunya RàdioUn terme que ja va fer servir la CUP, dels quals ha dit que no els falta gaire raó.

La republicana ha criticat l'estat espanyol per intentar escapar de les negociacions amb el Govern amb petits gestos com ara els indults o la comissió bilateral. Per una banda, els indults són "la resposta a un informe internacional", una reacció obligada de la Moncloa a una condemna ferma a la situació dels presos polítics. Per una altra, la comissió bilateral és "gestió ordinària" del dia a dia. 

Optimista amb el diàleg

Són "formes d'escapar del conflicte polític". Per això Rovira dona tanta importància al diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, perquè "o funciona la taula o realment s’entra en un neoautonomisme en el qual Espanya marca l’agenda". Quedi clar, però, que la secretària general d'ERC és molt optimista amb la negociació: "Només hi ha una sortida guanyadora: o sortim amb un referèndum o amb més legitimitat".

"Pot ser que ho aconseguim: ho van fer a Escòcia i al Quebec", ha recordat. La republicana ha mostrat comprensió amb "la gent que pugui ser escèptica", però ha assegurat que "la via del pacte és la millor possible". "Ho pensen a l'àmbit internacional, on no són escèptics com nosaltres", ha afegit.

Negociació millor que diàleg

Rovira ha insistit en el fet que "asseure's a la taula no significa renunciar a res". "Provem-ho", ha sentenciat la dirigent d'ERC, que té molt clar que cal evitar que el diàleg "generi una desmobilització". Tot i això, "es diu falsament que la taula de negociació adorm el moviment. Mai tanta gent ens havia donat suport", ha explicat.

De fet, la dirigent republicana no s'ha mostrat gens conformista. "Parlar de taula de diàleg afebleix la posició del Govern, cal parlar de taula de negociació", ha recomanat. I és que l'objectiu no és "dialogar i parlar, sinó plantejar el conflicte polític, que s'entengui i que es resolgui". Tot, pel que ja havia criticat abans, perquè l'Estat "nega el conflicte i vol escapar de la negociació".

Hoy el presidente, y coordinador nacional de ERC, Pere Aragonès, y la secretaria general de ERC, Marta Rovira, se reunen en Ginebra - Arnau Carbonell

La secretaria general d'ERC, Marta Rovira, amb el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès / Arnau Carbonell

"No s'hi asseuen per voluntat pròpia", ha recordat Rovira, quan ha indicat que amb la taula "el govern espanyol accepta que existeix un conflicte polític entre Catalunya i Espanya". "És el primer cop que l'Estat reconeix l'existència del conflicte, així com és la primera vegada que som part reconeguda en la negociació dins del conflicte", ha afegit.

Tot i això, la secretària general d'ERC ha deixat clar que "abans de la unilateralitat, cal ser molts més". Una idea similar a la qual ja va transmetre Carme Forcadell aquesta setmana, en resposta a les declaracions del vicepresident Jordi Puigneró.

 

Imatge principal: La secretària general d'ERC, Marta Rovira / ACN