El cardenal Rouco Varela ha dit en una entrevista al diari El Mundo que "l'independentisme no es concilia amb la consciència catòlica". El bisbe emèrit de Madrid ha apel·lat a la unitat de l'Estat a causa de la història cultural i política d'Espanya per argumentar que "cap dels pobles de l'estat espanyol es podrien entendre" sense ella. Aquestes declaracions contra l'independentisme se sumen a les que va fer l'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, a La Razón, on va dir que "no es pot ser independentista i bon catòlic".

Sobre la possibilitat d'independència a Catalunya, Rouco Varela, diu que "no pot ser que una part dels ciutadans, d'una part d'un estat legítimament constituït, vulgui trencar unilateralment la unitat de la comunitat política." En aquesta línia, el cardenal afirma que "no ho han de fer si viuen cristianament", perquè "no pots dir que marxes, que trenques unilateralment amb Espanya perquè estàs trencant un bé molt decisiu per a tu i per als altres". 

Després de ser preguntat si l'independentisme, com el relativisme, és egoista, la resposta del bisbe ha estat molt contundent, i ha afirmat que "es pot decidir sobre realitats i comportaments que moralment són acceptables", però remarca que "no hi ha dret a decidir d'una manera absoluta respecte a un mateix, i molt menys respecte als altres".

El bisbe de Solsona i el papa Francesc

D'altra banda, sobre la posició del bisbe de Solsona —que va anar a votar l'1 d'octubre i que s'ha manifestat a favor del dret d'autodeteminació—, ha dit que "no s'ha d'actuar trencant la unitat d'una manera unilateral". Llavors ha estat quan, per aquest motiu, ha explicat que si s'entén l'independentisme "com una manera de trencar la unitat d'Espanya", aquesta "no es concilia amb el catolicisme". 

També ha fet referència a la posició del papa Francesc sobre el procés, quan ha estat preguntat per la voluntat de molts independentistes que l'abat de Montserrat i el cardenal Omella intervinguessin. "Naturalment [el Papa] es va manifestar crític. Es va expressar en el sentit que la ruptura que es pretenia de la unitat d'Espanya no era acceptable", ha sentenciat.