Per segon cop, a la diputada d’ERC Marta Rosique li ha tocat fer de secretària de la Mesa d’edat del Congrés com a parlamentària més jove. La republicana no ha desaprofitat la tribuna per fer una reivindicació. Era el moment de llegir la llista dels diputats electes el 10-N, i ha començat per Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Joaquim Forn Jordi Turull. Són els diputats electes el 28-A que no s’han pogut presentar després de la sentència del procés.

Rosique, que anava amb una samarreta reivindicant la independència les nacions catalana, basca i gallega, ha començat la seva llista amb els presos. Això ha provocat alguns aplaudiments de les files independentistes, i també les queixes d’altres diputats, que demanaven al president de la Mesa d’edat, Agustín Zamarrón, que cridés a l’ordre. Justament els presos polítics van ser els protagonistes de l'anterior constitució de les Corts espanyoles.

Després que Rosique hagi acabat de llegir la llista, Zamarrón ha volgut explicar-se: “El motiu de cridar a l’ordre a la diputada Marta Rosique té la seva raó en el fet que els noms pronunciats prèviament no corresponen a diputats electes”.

Fonts d'ERC assenyalen simplement que "Marta Rosique ha recordat als presos polítics que van ser escollits diputats a l'abril d'Esquerra i Junts per Catalunya i que no s'han pogut presentar el 10-N després de la sentència del Suprem".

Zamarrón demana perdó

Abans de tot això, el president de la Mesa d’edat ha volgut pronunciar un breu discurs, en què s’ha disculpat amb els ciutadans. “Demano perdó al poble espanyol per l’incompliment en la XIII Legislatura del mandat constitucional d’atorgar un govern a la nació”, ha assegurat. Ha desitjat que aquesta legislatura sigui “llarga i fructífera”.