La il·lustradora Roser Capdevila i el tant mecenes com empresari Antoni Vila Casas ja han rebut la Medalla d'Or de la Generalitat, després que el Govern els distingís amb aquest guardó a finals de juliol. L'han rebut de mans del president Pere Aragonès durant un acte celebrat aquest dimecres al Parc dels Colors de Mollet del Vallès (Vallès Oriental). Dels guardonats, Aragonès n'ha destacat que amb el seu esforç i talent "han construït els fonaments culturals de Catalunya" i han estat "referents i exemple" de "com es construeix una nació". "Roser Capdevila, Antoni Vila Casas, sou i sereu fonts d'inspiració, un exemple de com es construeix la nació. I un país que vol ser lliure, mai, absolutament mai, es pot deixar de construir a si mateix com a nació", ha dit.

Pere Aragones Roser Capdevila Medalla Or / ACN
Pere Aragonès entrega la Medalla d'Or de la Generalitat a Roser Capdevila / ACN

Per una banda, Roser Capdevila (1939) ha estat distingida amb la Medalla d'Or de la Generalitat per la seva trajectòria com a il·lustradora, popularment reconeguda pels personatges de les Tres Bessones. "Vull compartir aquest reconeixement amb totes les persones que m'han ajudat i han cregut en mi. La Medalla d'Or m'anima a continuar dibuixant, em fa feliç i contenta, m'emociona. Moltes gràcies a tothom", ha dit en el moment de rebre la distinció, amb la qual el Govern la reconeix com a "exemple de l'èxit que es pot aconseguir amb l'audiovisual català".

Pere Aragones Antoni Vila Casas Medalla Or / ACN
Pere Aragonès entrega la Medalla d'Or de la Generalitat a Antoni Vila Casas / ACN

Per una altra, Antoni Vila Casas (1930) ha estat reconegut amb la Medalla d'Or de la Generalitat pel seu compromís amb el país com a mecenes cultural a través de la Fundació Vila Casas. També ha estat un destacat empresari farmacèutic. "Vull donar les gràcies al president i a tothom per aquest premi. Vull donar les gràcies als meus pares que em van educar perquè fos treballador i honest i per estimar Catalunya i portar sempre al cor el país on vaig néixer", ha dit quan ha rebut el reconeixement, amb el qual l'executiu català el distingeix per "la seva capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya" i pels seus esforços a l'hora "d'apropar l'art contemporani al conjunt de la ciutadania".

La Medalla d'Or és la màxima distinció honorífica que concedeix el Govern i reconeix la labor de persones que "han prestat serveis rellevants a Catalunya en l'àmbit polític, social, econòmic, cultural o científic". Qui hagi estat distingit amb aquest guardó té dret al tractament d'Excel·lentíssim/a Senyor/a i a la precedència protocol·lària que es determini en els actes oficials. El dret esmentat el conservaran amb caràcter vitalici.