El Govern ha acordat aquest dimarts concedir la Medalla d'Or de la Generalitat a la il·lustradora i creadora de Les tres bessones, Roser Capdevila, i a l'empresari farmacèutic i mecenes cultural Antoni Vila Casas. Amb aquesta distinció, l'executiu distingeix la tasca d'aquells que han prestat serveis rellevants a Catalunya en l'àmbit polític, social, econòmic, cultural o científic. La cerimònia de lliurament de les medalles se celebrarà a principis de setembre en el marc dels actes de commemoració de la Diada.

Medalla d'Or per a Roser Capdevila

En el cas de Roser Capdevila, el Govern destaca la trajectòria professional de Capdevila i situa la il·lustradora com a "exemple de l'èxit que es pot aconseguir amb l'audiovisual català". Les obres de Roser Capdevila han estat traduïdes a 25 llengües i la sèrie de dibuixos animats Les tres bessones s'ha emès en 158 països.

Roser Capdevila i Valls (Barcelona, 1939), va estudiar Belles Arts a l'Escola Massana de la capital catalana i va crear el 1983 a les reeixides bessones il·lustrades inspirades en la Teresa, l'Anna i l'Helena, les tres filles de l'artista. Al llarg de la seva carrera ha publicat més de 400 títols i ha escrit i dibuixat per a editorials de mig món. Capdevila ha rebut altres guardons i reconeixements com la Creu de Sant Jordi el 2004 o la Medalla d'Or de les Belles Arts del ministeri de Cultura el 2009.

Antoni Vila Casas medalla d'or de la Generalitat
Antoni Vila Casas Medalla d'or de la Generalitat / Foto: ACN

Medalla d'Or per Antoni Vila Casas

El Govern reconeix d'Antoni Vila Casas "el seu compromís amb el país i la seva capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya" i destaca els seus esforços per "apropar l'art contemporani al conjunt de la ciutadania" mitjançant la creació d'una xarxa d'espais museístics. Antoni Vila Casas (Barcelona, 1930), fundador dels laboratoris farmacèutics Prodes, va crear el 1986 la Fundació Vila Casas amb l'objectiu de premiar els millors currículums del personal de recerca i desenvolupament en temes sociosanitaris. Vila Casas, a qui la Generalitat va concedir el 1999 la Creu de Sant Jordi, es va bolcar des de l'any 2000 en l'obertura de quatre museus d'art contemporani a les províncies de Barcelona i Girona. 

La Medalla d'Or és la màxima distinció honorífica que concedeix l'executiu català i reconeix la labor de persones que "han prestat serveis rellevants a Catalunya en l'àmbit polític, social, econòmic, cultural o científic".