L’exlíder d’UPyD Rosa Díez considera que l’actual situació política a l’Estat espanyol s’assembla molt al que “es va viure als anys trenta del segle passat”, quan, al seu parer, “el radicalisme d’esquerres i els nacionalistes [catalans i bascos] van provocar la destrucció de l’ordre constitucional” i per això demana que la població “s’organitzi per defensar l’Estat”, tot plegat un argumentari molt semblant al que va provocar el cop d’estat feixista de l’any 36 i una guerra civil amb centenars de milers de morts.

En un article d’opinió titulat "Resistencia para defender la democracia" i publicat aquest dimarts al diari El Mundo, Díez considera que “ha arribat l’hora d’organitzar-nos per defensar l’Estat”, i que cal fer-ho “abans que sigui massa tard”.

En aquest text, Díez defensa les suposades bondats de la generació que va viure en primera persona la fi del franquisme i l’arribada de l’actual sistema democràtic, i per això considera que “en aquest convuls moment de la història d’Espanya” es dona una conjuntura en què “la pulsió colpista dels secessionistes junt amb l’escàs vigor democràtic del govern de Sánchez” ha portat al “deteriorament de les nostres institucions” i per això estem a la vora que “es compleixi la maledicció i es repeteixi el pitjor de la nostra història”. De fet, Díez considera que el PSOE va arribar a la Moncloa de la mà “dels proetarres, els colpistes i els bolivarians”.

Amb cert desesper, assegura que “la democràcia està en perill”, i per això considera necessari, arribat el moment, que “algú aixequi la bandera per organitzar la resistència i defensar l’Estat”, perquè si en un moment donat va caldre “donar batalla per recuperar les llibertats”, ara cal “defensar el seu llegat”. El que no queda clar és de quina manera proposa defensar-lo, però vista l’època històrica en què s’emmiralla, potser sí que és possible que, tal com ella mateixa escriu, “es repeteixi el pitjor de la nostra història”.