L'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros (PSC), és partidari de negociar una nova relació entre Catalunya i la resta d'Espanya, i "l'acord al qual s'arribi l'ha de ratificar la ciutadania".

"Els diputats en el Parlament i en el Congrés dels dos governs han de posar-se" a això, diu al llibre 'Remuntant el Segre' (Pagès Editors), que ha presentat aquest divendres a Lleida i en el qual, amb format d'entrevista, respon a les preguntes de la periodista Rosa Peroy.

A la presentació han assistit entre d'altres la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández; empresaris i polítics.

Al llibre, l'exalcalde de Lleida assenyala que s'han de fer tots els esforços per trobar una nova relació entre Catalunya i la resta de l'Estat, i que fins que s'arribi a una proposta final "no fa falta votar".

Abans de la presentació del llibre, en roda de premsa, Ros ha afirmat que no canviaria per res els 15 anys en què ha estat alcalde de la ciutat.

Un any molt dur

Ha explicat que l'últim any va ser molt dur en especial a nivell familiar i que l'estiu passat, just abans que li arribés l'oferta del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, de ser ambaixador, havia decidit al costat de la seva família que no optaria a la reelecció a l'Alcaldia.

"Si no m'hagués arribat l'oferta de ser diplomàtic, que era una il·lusió des de sempre, seria a la universitat, amb dedicació plena a la docència," ha dit.

A més de l'entrevista, el llibre inclou entrevistes als periodistes Josep Cuní -que destaca que Ros ha posat Lleida al mapa d'Espanya- i de Lluís Foix, que diu de l'exalcalde, que la seva fortalesa es basa a sobreposar-se aviat als tràngols.

Al llibre, Ros reconeix que l'1 d'octubre de 2017, el dia del referèndum sobiranista anul·lat pel Tribunal Constitucional, va cometre un "gran error" i que va viure la jornada amb preocupació i dolor.

"Aquell dia vaig cometre un gran error. Vaig fer unes declaracions davant de l'IEI -anava a missa a la Catedral- veient i parlant amb persones que feien cua per anar a votar amb normalitat absoluta. En sortir de casa se m'havia informat d'alguns problemes en algunes escoles, però no de Lleida. No vaig saber dels aldarulls fins a més tard. Vaig dir als mitjans que tot anava bé", explica.