Junts per Catalunya i ERC plantaran el rei Felip VI a la ronda de contactes prèvia a la investidura amb els grups parlamentaris que se celebrarà dilluns i dimarts de la setmana vinent. El monarca, que aquest divendres es va reunir amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol, es trobarà amb set grups parlamentaris. Els primers seran UPN, Coalició Canària, el PNB i Sumar. Dimarts al matí es trobarà amb Santiago Abascal (Vox), Pedro Sánchez (PSOE) i a la tarda, amb Alberto Núñez Feijóo (PP). Els partits independentistes catalans no són els únics que abandonaran el monarca; també ho faran EH Bildu ni el BNG. La premsa d'aquest dissabte té l'ull posat en aquesta ronda de contactes, ara bé, en la majoria de casos, ni una menció als partits que deixen tirat Felip VI. El Pais titula: "PP i PSOE s'enfronten per la investidura amb el Rei d'àrbitre". Per primera vegada, el monarca s'enfronta a una ronda de consultes amb dos candidats que aspiren a demanar la confiança del parlament: Alberto Núñez Feijóo, com a guanyador de les eleccions del 23 de juliol i amb 171 vots lligats, i Pedro Sánchez, que es veu capaç de teixir aliances per superar la votació, com va aconseguir aquest dijous per aconseguir la majoria a la Mesa del Congrés. 

El País
El País

"El PSOE accelera la investidura després de fer-se amb la Mesa", indica l'ABC que comparteix una imatge del monarca amb la flamant presidenta de la Mesa del Congrés, Francina Armengol. La socialista es va reunir aquest divendres amb el rei Felip VI a la Zarzuela per a traslladar-li que s'ha constituït el Congrés i que pot iniciar la ronda de contactes amb els grups. Aquestes trobades amb els partits parlamentaris han de servir perquè el monarca proposi un candidat per a la investidura. Quan passaven escasses hores de la trobada entre tots dos, la Casa Reial ja va anunciar l'inici de la ronda de contactes amb els líders dels partits aquest pròxim dilluns; hi ha pressa.

ABC
ABC

El Mundo opta per destacar la línia vermella d'ERC al PSOE si Pedro Sánchez vol els seus vots de cara a la investidura: una llei d'amnistia. La tramitació d'aquesta llei serà la condició d'ERC per a votar a favor de Sánchez. Així ho va refermar la diputada d'ERC al Congrés, Teresa Jordà, que també va dir que és "una temeritat" que el PSOE doni per fet els vots de la seva formació. La fotografia és la de la princesa Elionor que ha començat aquesta setmana la formació militar; es tracta de la primera imatge de la filla de Felip VI uniformada i assistint a una classe a l'acadèmia.

El Mundo
El Mundo

La Razón lloa la princesa Elionor amb una imatge acompanyada d'un titular que no és més que el nom que rep Elionor a l'acadèmia: "La cadete Borbón Ortiz". La Casa del Rei va distribuir aquest divendres les primeres imatges de la princesa a l'Acadèmia General Militar de Saragossa, on cursarà la primera etapa dels estudis corresponents a la seva formació militar que conclouran el mes de juliol de 2024, amb el seu nomenament com Dama Alférez Cadete. Un fet que destaca de la imatge és que l'hereva al tron espanyol ha optat per estampar els dos cognoms al seu uniforme, un fet que no és molt habitual, els soldats normalment només en posen un (sol ser el primer).

La Razón
La Razón

El Periódico arrenca el dissabte amb un titular poc optimista: "El català ho té difícil per arribar al Congrés i a la UE". Segons el rotatiu, "l'encaix legal i els esculls polítics i logístics compliquen el compromís del PSOE amb les llengües cooficials". Aquest divendres, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va assegurar que es "bolcarà" per aconseguir que es puguin utilitzar les llengües cooficials al Congrés "el més ràpid possible". Entrevistada per TVE i la SER, Armengol va explicar que es reunirà amb els grups parlamentaris per buscar el "consens": "Vull intentar que hi hagi diàleg entre tots perquè puguem complir amb aquest objectiu el més ràpid possible".

El Periódico
El Periódico

La Vanguardia es fixa en la persistència del líder del PP i subratlla que "Feijóo insisteix en intentar la investidura després de fer les paus amb Vox". La formació d'extrema dreta estaria disposada a donar suport a una investidura del popular Alberto Núñez Feijóo malgrat el desacord entre els dos partits al Congrés, on l'extrema dreta es va quedar sense cap lloc a la Mesa. El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va dir en una entrevista a Telecinco que la seva formació estarà "a l'altura de les circumstàncies" per evitar un nou govern de Pedro Sánchez.

La Vangardia
La Vanguardia

L'independentisme ja ha començat a marcar les seves línies vermelles a Pedro Sánchez, que haurà de complir certs requisits si vol els vots d'ERC i Junts. L'Ara li diu al president espanyol que l'independentisme no li posarà fàcil i augura una negociació llarga. Ja ho deia aquest divendres el president del Govern, Pere Aragonès, quan deslligava l'entesa de la Mesa del Congrés de la investidura i augurava una negociació "complexa i llarga". De fet, no creu que la investidura del socialista Pedro Sánchez estigui "ni més lluny ni més a prop" després dels acords del PSOE amb ERC i JxCat dijous

Ara
Ara

El Punt Avui posa cara a cara el president Pere Aragonès i la líder de Junts per Catalunya al Congrés, Míriam Nogueras, i explica la ruta i les condicions de les formacions independentistes de cara a la investidura. En una entrevista feta pública aquest dissabte al matí a l'ACN, Nogueras sosté que és el PSOE qui "necessita els vots" i qui "s'ha de moure". Ho ha de fer per a la celebració d'un referèndum. Però la portaveu de JxCat al Congrés, com ERC, també posa damunt la taula una llei d'amnistia que doni cobertura a "tota la 'lawfare'", on inclou la condemna a Laura Borràs per la Institució de les Lletres Catalanes.

El Punt Avui
El Punt Avui