"Ens empara l'Estatut, la llei d'Acció Exterior i la legitimitat democràtica". Així de clar ha respost el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, a la voluntat del Govern espanyol que el Tribunal Constitucional suspengui el departament al·legant un conflicte de competències i la voluntat d'aquest d'internacionalitzar el procés.

En la seva primera intervenció per explicar les funcions de la conselleria que encapçala, en el marc de la comissió d'Acció Exterior del Parlament, Romeva ha assegurat que no es tracta "d'una ànsia de protagonisme", sinó de "fer-nos sentir al món amb veu pròpia". La missió "no és menor", ha apuntat, perquè "és una cosa que a Catalunya no s'havia plantejat mai".

Les relacions exteriors

La projecció de Catalunya al món no només passa per fer de "lobby institucional", i que demostra que el Govern "vol fer un Estat", sinó per prendre protagonisme en les decisions que es prenen a nivell global. Per això el conseller ha remarcat que "posicionarem el país al món" però també el farem "referent".

"Volem una relació estreta amb la Unió Europea", ha anunciat, pels lligams "fins i tot abans que l'Estat espanyol que hi tenim". En aquest sentit ha apuntat que exigiran canvis en la gestió de la crisi dels refugiats o una marxa enrere amb el TTIP.

Sobre les relacions amb l'Estat espanyol, que diu que corresponen al seu departament, entén que els últims quatre anys han estat "poc productius". Però ha dit que "la nostra voluntat és diàleg" i "en farem bandera".

Les delegacions

"No cal ser a tot arreu físicament", ha defensat Romeva, però sí "mecanismes oberts amb tothom". Les delegacions de la Generalitat, que actualment en són set, s'ampliaran, però amb la idea de "qualitat" en comptes de "qualitat".

La funció d'aquestes serà reforçar els lligams amb "els socis europeus i internacionals", i des de la conselleria es donarà especial protagonisme a les comunitats catalanes a l'exterior perquè "són fonamentals".

No només les seus arreu del món, que "no són un caprici", seran una manera d'explicar el procés. El conseller ha assegurat que qualsevol trobada a nivell internacional que es produeixi servirà "per explicar-nos".

Cooperació al desenvolupament

"Si volem ser referents al món, hem d'impulsar la cooperació al desenvolupament", ha advertit Romeva. "Cal que siguem més proactius en iniciatives", i per això ha anunciat que reforçarà institucions que actuen en aquest sentit a Catalunya.

"Millorarem la coordinació amb aquells espais que millorin la condició dels refugiats, o les polítiques d'inclusió", ha exemplificat. Això sí, tenint en compte els pressupostos, que contemplen un pla director de "5 milions d'euros el 2016 i 10 pel 2018".

Fotos: Sergi Alcàzar