El conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, torna a ser la veu del govern –i del procés– català en un mitjà internacional. Aquest cop ha concedit una entrevista al diari independentista escocès The National, on ha resumit la decisió que va prendre el Parlament ahir com a “l’aprovació dels procediments per a la redacció d’una constitució per a la República Catalana”.

Romeva diu que les conclusions aprovades per la comissió d’estudi del Procés Constituent són resultat de “sis mesos de feina” fets després del “mandat democràtic” que van donar les eleccions del passat setembre. Ara, afirma el conseller, cal “trobar les vies” per implementar les conclusions del comitè, així com “avançar en l’exercici efectiu de la nostra sobirania”.

En relació al calendari que vol seguir el govern, el conseller d’Afers Exteriors ha esmentat que “vam dir des de l’inici que en 18 mesos els catalans podrien votar si volen Catalunya com a un nou estat independent d’Europa, o no”. Sense especificar si aquesta votació seria sobre la Constitució Catalana o en un referèndum d’independència clàssic, el conseller sí que ha afirmat que “la data límit acaba l’estiu del 2017”.

El número 1 de la llista de Junts pel Sí el passat 27S no ha desaprofitat l’ocasió per criticar l’actitud de les institucions espanyoles. “No hi ha hagut veus polítiques a Madrid a favor de cercar vies per arribar a un enteniment amb Catalunya”. De fet, afirma que el que sí que ha passat són “moviments encoberts de les autoritats espanyoles” per “tacar els partits polítics independentistes”, en al·lusió a les converses entre el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el fins fa poc Director de l’Oficina Anti-frau de Catalunya Daniel de Alfonso. Pel que fa al ministre, Romeva ha remarcat que “ni ha marxat ni ha estat fet fora”.