El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha retret al ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, la intervenció que va protagonitzar ahir a Roma i al Vaticà, dient que demostra que actua només com a ministre d’una part de l’Estat i que hi ha una “manca de voluntat política per trobar un marc de diàleg” que permeti abordar el debat que planteja Catalunya.

“El que en aquests moments és sorprenent és que hi hagi una voluntat constant de negar la realitat”, ha retret Romeva, que ha assegurat que el Govern es manté “tranquil i confiat que si segueix fent les coses bé, això [en referència al procés] és inevitable”.

El conseller ha insistit que l’acció exterior del Govern “no és contra ningú, és a favor que Catalunya pugui ser un actor amb veu pròpia i pugui participar en els debats globals”. “La nostra voluntat de diàleg amb qui sigui i amb tots els actors que en algun moment donat hauran de prendre una decisió és patent i ferma”, ha assegurat.

Margallo es va reunir ahir amb el secretari vaticà de Relacions amb els Estats, Paul Richard Gallagher, amb qui va abordar el procés català i la situació política a Espanya, així com amb el ministre d’Exteriors Italià, Paolo Gentiloni. A tots dos els va lliurar una carta explicant les raons de l’Estat espanyol per posicionar-se contra el procés independentista.

Això no obstant, Romeva ha insinuat que hi podria haver més motivacions rere la reunió. “En aquests contactes no s’acaba de saber-se del tot el que s'ha tractat”, ha assegurat, per afegir que sovint el que es desconeix és “la qüestió més important”.

Noves delegacions

Precisament avui, el conseller ha anunciat l’aprovació al Consell Executiu dels decrets de creació de quatre noves delegacions a l'Exterior. En concret a Copenhaguen, que haurà de donar cobertura als cinc Estats del Consell Nòrdic –Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia-; Varsòvia, per a l’àmbit de Polònia i Països Bàltics; Zagreb per a la zona dels Balcans; i Ginebra, que s’haurà d’encarregar de les relacions amb els organismes internacionals presents a aquesta ciutat suïssa.

Romeva ha situat la creació d’aquestes delegacions en el marc de les 10 que vol crear el Govern durant aquesta legislatura, tot i que ha admès que l’execució està condicionada a la disposició del pressupost que ha de negociar l'executiu amb la CUP.

La creació de les quatre oficines completa la creació de delegacions previstes per a Europa. Precisament ahir es va obrir a Lisboa la delegació del Govern a Portugal.