El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha assegurat que el govern està preparant el referèndum i que “es farà”, però sempre que s’aprovin els pressupostos. Romeva també s’ha mostrat desconfiat que l’Executiu espanyol vulgui encarar de debò l’’Operació Diàleg’.

Raül Romeva ha afirmat contundentment en una entrevista a Catalunya Ràdio que “s’està organitzant el referèndum i es farà”, si bé el govern encara no té previst avançar els detalls de la votació. Tampoc se'n coneix la data, en paraules del conseller d’Afers Exteriors.

Tot plegat, però, podria saltar pels aires si no s’aproven els comptes de la Generalitat per a 2017. “Si no tenim el pressupost, no podrem seguir endavant”, ha assegurat Romeva, per afegir que aleshores "haurem d'anar a eleccions".

El conseller també ha volgut reiterar que la millor fórmula seria “a la britànica”, en referència al referèndum acordat, però ha volgut deixar clar que encara que el govern espanyol no l’accepti, “es farà i serà vinculant”. En aquest sentit, creu que la millor opció per als partidaris del ‘no’ és votar, perquè, “a diferència del 9-N”, aquest cop la votació tindrà conseqüències.

Sobre la conselleria que l'ocupa, Romeva ha reiterat que “Catalunya ha de tenir possibilitat d’expressar-se amb veu pròpia al món”, raó per la qual, assegura, el pressupost contempla un augment de les partides al seu departament. Així, ha desmentit els que diuen que el govern català no és gaire rebut internacionalment. “Si ningú ens rebés, caldria que el ministre espanyol fes pública la seva inquietud que el govern català parli amb tothom?”, ha sentenciat.

‘Operació Diàleg’?

Romeva també s’ha mostrat desconfiat que el govern espanyol vulgui realment dialogar, després dels darrers successos contra Santiago Vidal, pel qual el Suprem ha reiterat la suspensió després de redactar una constitució catalana, o la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que el proper dia 16 està citada per declarar al TSJC.

Sobre el nomenament del nou Delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, Romeva ha afirmat que “de moment no he vist diferències” amb l’etapa anterior, sota el comandament de María de los Llanos de Luna.