El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, inicia aquest dimecres un viatge a l'Argentina per participar en diferents actes que posen en valor la memòria democràtica compartida entre Catalunya i el país sud-americà i per "estrènyer llaços" amb la Catalunya Exterior.

El primer acte tindrà lloc aquest vespre quan Romeva inaugurarà a la plaça Catalunya de Buenos Aires un placa en commemoració dels 200 anys de la Independència de l'Argentina i, en reconeixement als catalans que van lluitar a la revolució del maig de 1810 i la defensa de Buenos Aires.

Aquest any se celebra el bicentenari de la Declaració d'Independència de les Províncies Unides del Río de la Plata del 9 de juliol del 1816, signada en el context de la guerra d'independència que havia començat amb la revolució de maig del 1810 (Revolución de Mayo). Dos catalans formen part de la llista de libertadores de l'Argentina (els comerciants Domènec Matheu i Joan Larreu), que van ser membres de la primera Junta Provisional Gubernativa, i Blai Parera i Moret, que és el compositor de la música de l'himne nacional d'Argentina.

Catalunya i Argentina

L'Argentina és el país que compta amb més casals catalans, amb un total de 16, repartits per tot el seu territori. Segons les dades oficials, l'any 2016 hi ha a més 28.062 argentins residents a Catalunya i 18.429 catalans residents a l'Argentina.

La Generalitat de Catalunya està present a Buenos Aires des del 1989 mitjançant l'establiment progressiu de les oficines d'ACCIÓ amb el Centre de Promoció de Negocis de Buenos Aires, que cobreix Argentina, Bolívia, Perú, Uruguai i Paraguai.

Les exportacions catalanes representen el 24,1% de les exportacions de l'Estat espanyol a l'Argentina. D'altra banda, les importacions catalanes representen el 26,8% de les importacions de l'Estat espanyol de l'Argentina.

El país està inclòs en el pla de desplegament de noves delegacions a l'exterior que el Govern ha projectat per aquesta legislatura.  

Jornades de memòria democràtica

Aquest dijous al vespre el conseller assistirà a les Jornades Lluís Companys de Drets Humans, al teatre Margarida Xirgu de Buenos Aires. Les ponències estaran dedicades a recordar la Memòria Democràtica, tant de Catalunya com de l'Argentina, i comptaran amb la participació de Madres de la Plaza de Mayo.

Aquesta activitat s'emmarca en els actes de commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil que coordina el Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

El mateix dia el conseller també participarà en l'acte de commemoració del 130è aniversari del Casal de Catalunya a Buenos Aires. Aquesta entitat, que va ser fundada l'any 1886, és la segona més antiga a l'exterior de les 141 que hi ha arreu del món.

Finalment, divendres a la tarda Romeva es desplaçarà a la ciutat de Mar del Plata per participar a la Trobada Cultural de totes les Comunitats Catalanes a l'Exterior d'Amèrica Llatina.

Les Comunitats Catalanes de l'Exterior (CCE) són entitats constituïdes per catalans o catalanòfils arreu del món (casals, associacions, centres catalans, agrupacions acadèmiques i empresarials,) i reconegudes per la Generalitat de Catalunya. Segons el Departament d'Afers Exteriors, les Comunitats Catalanes de l'Exterior compleixen un paper fonamental a l'hora de projectar Catalunya al món: donen a conèixer el país i la cultura i llengua catalana arreu.

Paral·lelament a aquests actes, el conseller mantindrà reunions amb representants institucionals i també es preveu que l'entrevistin diversos mitjans de comunicació.