El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, explicarà el proper dimarts el procés català al Parlament britànic. Ho farà en el marc de la presentació i constitució d'un grup de discussió sobre Catalunya que ha creat el Parlament britànic a petició dels principals partits amb representació a la cambra baixa, segons han confirmat a El Nacional fonts de la delegació del Govern al Regne Unit.

El grup de discussió sobre Catalunya, anomenat All-Party Parliamentary Group (APPG), el formen 20 diputats dels principals partits amb representació a la Cambra dels Comuns. Per formar un All-Party Parlamentary Group és necessària la unió de un mínim de cinc partits polítics favorables a la causa, i en el cas català n'hi ha hagut sis. Hi han participat des dels conservadors fins als laboristes passant pels liberal-demòcrates, el Partit Nacional Escocès (SNP) i el partit nacionalista Gal·lès, Plaid Cymru.

El grup servirà per seguir el cas català, defensar les garanties democràtiques del procés i reforçar les relacions entre Catalunya i el Regne Unit.

En la presentació del grup de la setmana que ve, que tindrà lloc en una sala del Westminster amb capacitat per a un centenar de persones, hi parlarà el conseller Raül Romeva, on explicarà tot el procés català, així com també alguns dels diputats que formen part de la iniciativa, com el seu president, el nacionalista escocès George Kerevan. A l'acte hi estan convidats tots els diputats britànics.  

Forcadell i la judicialització

El grup es reunirà com a mínim dues vegades l’any i té l’obligació de restar obert a la incorporació de qualsevol diputat o senador britànic que mostri interès en aquesta qüestió, a part dels 20 diputats inicials. A més, en una de les reunions que es farà, hi ha previst que hi participi la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè expliqui la judicialització del procés, segons ha pogut saber aquest diari.

La iniciativa es va començar a gestar al desembre, quan el Delegat de la Generalitat al Regne Unit, Sergi Marcén, va ser convidat a explicar el procés català a Westminster. El diputat de l’SNP George Kerevan, crític amb la judicialització del cas català, ha estat un dels impulsors del grup i en serà també el seu president.

Qui formarà part de grup?

Entre els membres de l’All Party Parliamentary Group on Catalonia hi ha sis diputats de l’SNP: són George Kerevan, Douglas Chapman, Martin Docherty-Hughes, Margaret Ferrier, Chris Law, Tommy Sheppard. Lord Jones of Cheltenham, Lord Rennard i la baronessa Garden of Frognal seran els representants del liberal-demòcrates.

Per part del partit nacionalista Gal·lès, Plaid Cymru, hi aportarà dos diputats, Lord Wigley i Hywel Williams, el mateix nombre que el partit conservador, que hi tindrà Sir David Amess i Pauline Latham com a representants. Hi haurà també dos laboristes, el diputat Roger Godsiff i Chris Bryant. Els social-demòcrates també hi seran presents, a través de Mark Durkin i Margaret Ritchie, i hi haurà també una diputada independent, Natalie McGarry.

El cas català al Westminster

No és, però, la primera vegada que el Parlament britànic tracta el cas català. De fet, el passat mes de desembre el diputat de l'SNP Kerevan va presentar una moció en suport a la presidenta del Parlament, que va ser signada per 23 diputats. El text mostrava la seva preocupació per la decisió del TSJC de tirar endavant el judici contra Forcadell per permetre el debat del referèndum, i posava el focus en la possibilitat que la presidenta fos inhabilitada. L'objectiu final de la moció era instar el govern espanyol a reconsiderar el processament i buscar una solució als seus desacords amb els membres del Parlament català a través del diàleg mutu.

A més, fa 300 anys els britànics també havien tingut un debat sobre el cas català a raó de la Guerra de Successió. El 3 i el 4 d’abril del 1714, la Cambra dels Lords va ser l’escenari d’un intens debat en què l’oposició whig, el que avui consideraríem el partit o bloc "progressista", va carregar amb severitat contra el govern tory, la majoria "conservadora", per haver posat els catalans als peus dels cavalls de Lluís XIV i el seu net Felip V.