El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha viatjat a Nova York per participar en una cimera de l’ONU on ha afirmat que Catalunya té "més que mai" la voluntat i "la capacitat" de participar "amb veu pròpia" als debats globals.

Romeva s'ha pronunciat així en una taula rodona sobre el paper de les aliances en l'àmbit regional i local a l'agenda per al desenvolupament sostenible 2030 de l'ONU, un esdeveniment organitzat per la Delegació del Govern de Catalunya als Estats Units.

En la seva participació, Romeva ha anunciat que Catalunya està en "transició cap a la sostenibilitat" i que el país viu actualment "un moment molt intens" de canvis en la seva "relació amb el món". En aquest sentit, ha recordat que al Parlament s'està discutint "una ambiciosa llei sobre el canvi climàtic" i ha recordat l'aprovació de la llei de renda garantida i del nou programa marítim que impulsa el Govern. 

Després de ser presentat per Andrew Davis, delegat del Govern català als Estats Units, Romeva ha donat un discurs en anglès amb referències a la recta final cap al referèndum sobiranista que el Govern de Catalunya pretén celebrar l'1 d'octubre.

"Com probablement saben, Catalunya està vivint un moment molt intens i estem debatent la nostra relació amb el món i el paper que hauríem de jugar en ell", ha dit el conseller, qui ha estat acompanyat d'Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya.

Treball en equip per a un futur més verd

"Aquest camí històric, i l'actitud, és avui més fort que mai. Catalunya s'enfronta a una transició, una transició cap a la sostenibilitat que ens posarà en una posició per assolir les metes de l'agenda 2030", ha destacat Romeva.

En aquest sentit, s’ha decantat pel multilateralisme i la col·laboració internacional per aportar la "petita" part que correspon a una regió en la consecució dels reptes globals que proposa l'ONU, com la implementació d'una "economia circular".

Per a això, ha afirmat, és necessari "treballar amb el govern al complet" i de manera interministerial, una idea que ha secundat Queralt en explicar que el Govern disposa d'un pla paraigua, que abraça 13 conselleries, per traduir a la pràctica els objectius de desenvolupament sostenible.

Davant una vintena d'assistents a l'acte, en un club privat de Nova York, Romeva ha afegit que el Parlament català votarà en les pròximes setmanes una llei de medi ambient, que va considerar "la més ambiciosa presentada fins ara" pel Govern de Catalunya.