El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha afirmat que l’empresonament de líders independentistes demostra "la fallida de l’Estat". En declaracions a The New York Times, Romeva ha dit que "per aquells que no creien que l'Estat espanyol té un problema estructural", la "llarga" situació de presó preventiva els hauria de fer canviar d'opinió.

D'altra banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha evitat valorar que Carles Puigdemont marxés a Bèlgica la tardor passada i apunta que ell sempre ha volgut "estar a prop" del poble. "Estic disposat a fer qualsevol esforç i sacrifici possible per defensar allò en què jo crec", ha afegit en una conversa amb el corresponsal del rotatiu, Raphael Minder, mantinguda a la presó de Lledoners.

Junqueras també ha apuntat que ningú hauria "d'infravalorar la fortalesa" del moviment independentista, encara que alguns polítics i activistes estiguin a la presó. Amb tot, accepta que es pugui pensar que l'any passat els líders del procés van "infravalorar algunes de les dificultats" que hi havia a l'hora de fer complir el full de ruta sobiranista. 

El corresponsal del rotatiu nord-americà a Espanya s'ha desplaçat a la presó de Lledoners, on ha parlat amb els dos exconsellers. El periodista dona context de la situació a Catalunya i l'Estat des de l'aplicació de l'article 155 i afirma que el diàleg entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra no ha aportat "cap progrés significatiu en la qüestió catalana". 

Segons Minder, el judici del procés serà "un test significatiu" per la justícia espanyola, que s'enfronta a la "pressió dels defensors d'una línia dura" per "dures sentències de presó". A la vegada, diu el corresponsal, l'independentisme està avisant que pot ser "un judici fals de jutges espanyols profundament polititzats". 

Minder ha decidit titular aquest extens reportatge subratllant que els presos "segueixen compromesos amb la causa independentista".