romeva dins peça

“Això ja no té aturador, si no és avui serà demà, si no som nosaltres seran uns altres, però aquest país ja fa temps que diu alt i clar que ha arribat l’hora d’anar a totes”. Amb aquestes paraules ha acabat el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, la seva intervenció davant el ple del Parlament per defensar la proposta de resolució pactada entre JxSí i la CUP per posar en marxa el procés de desconnexió amb l’Estat espanyol.

Romeva ha fet repàs del procés “fruit d’una demanda ciutadana massiva i exemplarment pacífica” que ha portat fins a aquest ple. Ha recordat la consulta del 9N, “no era el referèndum que volíem, ni el que desitjavem, però era l’únic que ens permetien fer”.

“Va anar molt bé, però va acabar molt malament”, va afegir en referència a les tres imputacions del president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irena Rigau.

S’ha referit també al sentit plebiscitari de les eleccions del 27S i la majoria  “clara i incontestable” que va apostar per “fer camí”.

Tot seguit, ha fet repàs dels compromís que inclou la proposta de resolució, el contingut social i la no supeditació a l'Estat espanyol i a un Tribunal Constitucional "deslegitimat":

  • Es reconeix un mandat democràtic clar i legítim que aposta per l'obertura d'un procés constituent.
  • Inici de la desconnexió de l'Estat espanyol i la construcció de l'Estat català en forma de república.
  • Obertura d'un procés constituent amb participació ciutadana.
  • Insta el govern català a prendre les mesures necessaries per a fer-ho realitat.
  • En 30 dies caldrà iniciar les lleis de Procés Constituent, Seguretat Social i Hisenda Pública.
  • Aquest procès no se supedita a les decisions del TC.
  • La voluntat popular conduirà el procés.
  • Garantir els drets fonamentals de les persones a través de la legislació del Parlament.
  • Iniciar negociacions per la creació d'un Estat català independent negociant amb l'estat espanyol i informant l'UE i la comunitat internacional.

“Amb aquesta declaració donem compliment a un compromís electoral, a una demanda democràtica i a una urgència social i nacional”, ha assegurat.

 

Segons el diputat de Junts pel Sí la resolució marcarà, “no només un inici, sinó un abans i un després pel que fa condició política aquest parlament i les institucions catalanes”.