El Partit Popular de Catalunya (PPC) està convençut que el Govern i, en concret la conselleria de Raül Romeva (abans secretaria d’Exteriors), treballa sobre una enginyeria financera i departamental dissenyada per camuflar les accions de política exterior, que només busca "evangelitzar el món sobre les bonances de l'independentisme" i que, precisament, aquestes setmanes és al centre de la polèmica.

El Govern ja ha anunciat avui que presentarà un recurs a la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la conselleria d’Afers Exteriors. Mentrestant, la intenció de l’executiu és que la conselleria de Romeva continuï treballant en la mateixa línia i amb els mateixos objectius que fins ara. Prova d’això és que el Consell Executiu ha augmentat avui mateix el nombre de places de personal eventual de què disposarà aquest departament. De fet, és de les conselleries que té més eventuals assignats.

El Partit Popular ha advertit que no està disposat a tolerar que el Govern ignori el Constitucional i l’acusa de manca de transparència. Per aquest motiu, prepara una ofensiva parlamentària per collar el Govern.

Ofensiva parlamentària del PP

  • Independent Diplomat. El PP vol saber “quina és la feina que aquesta agència d’estratègia diplomàtica fa per al Govern”. També quin és el cost real de la relació contractual del Govern amb aquest lobby especialitzat en conflictes i processos d’independència. Insinuen que hi ha clàusules opaques que es tradueixen en un augment de les primes que factura el lobby a la Generalitat. El Govern sempre ha defensat que es tracta d’una eina que obre camí en forma de contactes a l’exterior. Però els populars sospiten que és un dels instruments del govern català per publicitar el procés, projectar la imatge que bona part dels catalans anhelen la independència i "buscar fotografies". En aquest sentit, el PP demana que per primera vegada comparegui en seu parlamentària un representant d’Independent Diplomat.
  • Delegacions Fantasma. Fa un any que es va aprovar el decret de constitució de les delegacions al Vaticà, a Portugal i el Marroc, i no hi ha hagut cap moviment.
  • Delegacions Polítiques. El PP titlla de "faula" el relat que el Govern fa de les delegacions polítiques que la Generalitat té a ciutats com Berlín, París o Londres. “És una acció exterior infructuosa que només es fa per enganyar els catalans fent veure que hi ha un aparell diplomàtic que en el fons no aconsegueix cap fruit i costa molts diners de mantenir”. El Partit Popular demana que no es destini pressupost públic a “evangelitzar en pro de la independència”. En canvi, posen com a bon exemple del que, segons els populars ha de ser l’acció exterior, la feina de les oficines d’acció econòmica de la xarxa Acció10.