El diputat del PP al Parlament, Juan Milián, ha descrit els delegats de la Generalitat a l'extranger com "uns zombis que veiem però que vaguen pel món sense competències i sense ningú que els rebi". Milián ha afegit que, a banda d'un minister suspès, també hi ha "molts alts càrrecs sense competències, una representació permanent de mentida, tres ambaixades fantasma i sis de zombis". En definitiva, segons el PP l'acció exterior de la Generalitat és més pròpia de la nissaga de terror fantàstic The Walking Dead que no pas d'un govern seriós.

La ironia dels termes amb què el diputat popular s'ha referit als recursos que el Govern destina a l'acció exterior reflecteix el malestar del PP després que Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot han tombat una petició del populars perquè els delegats a l'exterior compareguin al Parlament. Aquesta és només una de les peticions que havia presentat el PP amb l'objectiu de fiscalitzar la conselleria encapçalada per Raül Romeva.

El Parlament també ha rebutjat la compareixença del representant d'Independent Diplomat, el lobby contractat per la Generalitat per impulsar la projecció de Catalunya més enllà de les nostres fronteres. Tot i així, els populars adverteixen que no en desistiran i que seguiran pressionant per "posar llum" a com la conselleria d'Exteriors manega els recursos i amb quin objectiu. De fet, avui mateix han registrat sol·licituds de compareixença en relació al que el PP etiqueta com "ambaixades fantasma": les de Portugal, el Marroc i el Vaticà. "Creiem que existeixen perquè ja hi ha algú que cobra un bon sou gràcies a elles, però no es veuen", ha sentenciat Milián.

Dilema entre transparència i repressió

La petició del PP ha rebut el suport insuficient de C's i el PSC, però la CUP ha matisat la seva oposició. La diputada Anna Gabriel ha considerat oportú que els delegats del Govern a l'exterior compareguin però en un altre espai que no sigui la cambra. Gabriel ha apostat per un format obert a la ciutadania. Tot i així, ha rebutjat la proposta del PP perquè considera que és un partit que no busca la transparència en l'acció exterior de la Generalitat, sinó "perseguir-la i reprimir-la".

Un posicionament compartit amb els socis de Govern de Junts pel Sí. El diputat Jordi Sendra ha aprofitat el debat per retreure als populars que no tenen cap interès en la transparència i que només busquen "interrogar" els delegats. En tot cas, Junts pel Sí ha obert la porta a facilitar una trobada informal quan els delegats es reuneixin a Catalunya en la seva cimera anual.