El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha manifestat que és "inaudit" que en un Estat de dret hi hagi aquesta "al·lèrgia, fins i tot fòbia, a parlamentar". "És inconcebible que un Parlament no pugui discutir de tot", ha declarat Romeva en una entrevista al canal 324. 

Romeva ha constatat com "una qüestió política catalana recau al Tribunal Constitucional (TC) a nivell estatal". Per això, Romeva ha afirmat que és conscient "dels riscos personals, ja que això és un procés de la societat civil i va més enllà de qui n'està davant". En aquesta línia, ha assegurat que no s'aturaran "per moltes amenaces o por que els vulguin infondre". 

Quant a la possibilitat de reformar la Constitució, Romeva ha afegit que no és que aquesta via no tingui recorregut, sinó que "tots els que se n'omplen la boca la van esmicolar". En aquest sentit, ha reiterat que les eleccions espanyoles del 26-J "van deixar clar que l'únic projecte de canvi possible és construir la República catalana". 

El conseller considera que el referèndum unilateral d'independència (RUI) és un instrument més, i que el que és important és el destí. D'aquesta manera, Romeva no exclou el RUI sempre que serveixi per enfortir el full de ruta. En qualsevol cas, el conseller independent de Junts Pel Sí creu que tot plegat s'ha d'acabar validant a les urnes, "perquè tan important és construir una legalitat nova com que sigui ratificada per la gent".