El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha defensat que les manifestacions previstes per a la Diada serviran per “omplir de legitimitat” el procés independentista, a més d’ajudar a fer “inevitable” la creació de la República catalana.

Romeva ha assegurat que les claus per avançar de forma "imparable" cap a la independència són comptar amb l’estabilitat parlamentària i mantenir la mobilització ciutadana. En aquest sentit, ha afegit que és necessari un “aval democràtic” per al procés, en declaracions a Catalunya Ràdio.

Sobre les delegacions catalanes a l'exterior, després que en els darrers dies s'hagi obert la nova seu de l’Executiu a Lisboa, el conseller ha afirmat que el problema “no és quant costen sinó quant aporten”. De la mateixa manera, ha volgut matisar que el preu és molt menor "del que molta gent creu”, ja que els 4,5 milions d’euros destinats són una quantitat “ínfima” comparada amb les delegacions internacionals habituals.

També sobre aquesta qüestió, Romeva ha afegit que alguns argumenten la crítica dels costos de la representació catalana a l'exterior, precisament perquè no volen que Catalunya en tingui.

A l'entrevista, el conseller d’Afers Exteriors ha afirmat que l’Estat espanyol no funciona internacionalment i que “cada cop té més dificultats” per ser tingut en compte. En cas d’independència, assegura, les actituds internacionals canvien “radicalment”, i la reacció dels països dependrà de com es facin les coses a Catalunya.

Sobre la qüestió del referèndum pactat amb l’Estat, Romeva ha admès que seria l’”escenari ideal”, però que no cal preocupar-se pel que faran “uns i altres”, sinó centrar-se en l’acció pròpia de Catalunya.