Raül Romeva suma esforços en la campanya d'ERC mentre gaudeix d'un règim de semillibertat que el tercer grau li ha atorgat. En una entrevista a Aquí Cuní de Ser Catalunya, ha demanat ampliar la mirada tenint en compte que cap enquesta dona una majoria a un partit o altre: "Estic a Esquerra per un projecte el màxim d'inclusiu possible, per acceptar la diversitat de forma natural i construir consensos amb independentistes i gent fora de l'espectre independentista però que tenen un factor de coincidència republicana".

En cap moment ha citat un partit polític amb nom i cognoms. El més similar a la descripció donada serien els Comuns, però sí que s'ha referit a  on cal anar a buscar-los: "Hi ha un 80% de majoria republicana, autodeterminista i que vol acabar amb la repressió. És amb la qual hem de bastir ponts, la diversitat no ha de ser un problema".

Per tant, independentistes, sí, però obrir mires quan calgui negociar un Govern. A més, admet que amb la força del 2017 "no ha estat possible acabar el procés". En resum, demana sumar majories: "Avançar cap a uns números que de moment no tenim". Romeva considera que els republicans han fet un exercici on han "constatat que els ritmes amb els quals s'havien de fer les coses s'han de readaptar". Però nega que el seu partit hagi reconduït el discurs, perquè "la independència continua sent una eina".

El paper de l'amnistia

Independència sí, però "també majories republicanes". Romeva posa exemples d'aquest camí que vol traçar. El més immediat passa per l'amnistia: "Ha de reconduir situacions enquistades, podrides ara mateix. Hi ha gent que sense ser independentista està en contra de la repressió, a la majoria de la societat li sembla una animalada". Descriu l'amnistia com "un tema de necessitat, vol dir posar el comptador a zero i situar el tren a les vies de la política, s'han de poder discutir projectes polítics en àmbits polítics i a les institucions".

Per tant, fa una crida al paper rellevant que ha de tenir l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "No li demano que faci de jutge, sí que faci política i prengui decisions polítiques, i això està a les seves mans". I recorda el seu canvi de partit, procedent d'Iniciativa perquè les circumstàncies l'han portat fins aquí: "Em van fer independentista perquè el projecte republicà que defenso és impossible defensar-lo amb les estructures actuals. El republicanisme és una eina al servei de la gent". 

No cita partits republicans amb els quals trobar consensos però sí que esvaeix qualsevol dubte davant dels socialistes d'Illa, però també de Sánchez, amb qui marca diferències: "ERC sempre farà allò que beneficiï a la ciutadania, a nivell d'Estat és donar suport a determinades qüestions per millorar les condicions de vida. Ara bé, a Catalunya hi ha una evidència, que el PSC s'ha situat en una esfera que fa molt difícil un acord de govern. I la garantia que dona Esquerra amb claredat és que no farà de cap de les maneres president algú del PSC, ni Illa. No hi ha ni una ombra de dubte que això és així".