El conseller d’Afers Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha retret al portaveu de C’s, Fernando de Páramo, la seva insistència a repreguntar –basant-se en arguments falsos, segons Romeva– sobre les activitats de la conselleria.

Romeva assegura que l’únic objectiu de C’s és desacreditar, a qualsevol preu, l’acció del Govern. Per això, el conseller ha etzibat a De Páramo que “semblen un disc ratllat”.

Ciutadans ha fet al·lusió en la seva pregunta sobre l'acció exterior de la Generalitat a la resolució aprovada el mes d'octubre passat a la cambra catalana en què es defensava el dret d'autodeterminació de l'anomenada "Catalunya Nord", la qual cosa va provocar una queixa de França.

"La relació amb tots els països, fins i tot amb França, és extraordinària. No hem obert cap conflicte. Tot al contrari, el que fem és resoldre'ls", ha dit el conseller.

Romeva ha replicat així al portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, qui ha assegurat en la seva intervenció: "Vostès van deixant conflictes internacionals, que els paguem tots els catalans, i també els espanyols, com per exemple amb les queixes de França".

“Vénen sempre amb la mateixa cançó, no fan els deures i, a més, menteixen”, ha afirmat el conseller durant la sessió de control als consellers durant el ple d’aquest dimecres.

No és la primera vegada que Ciutadans interpel·la el titular d’Exteriors sobre aquesta qüestió argumentant que la conselleria s’atribueix competències que no li pertoquen i que oculta informació.

“Ens preocupa l’acció exterior, senyor Romeva... Quan va de viatge, vostè fa de conferenciant del procés i oblida que és el conseller de tots els catalans”, ha afirmat De Páramo.

“Vostès són extraordinaris –ha contestat exaltat el conseller–. Creen una mentida, la repeteixen 100 vegades i es pensen que la converteixen en veritat”. Per acabar, el conseller ha ironitzat sobre la gesticulació del diputat de C’s: “Això és un Parlament, no un plató de televisió. A vostè li agrada molt escriure tuits i guanyar seguidors però aquí venim a fer política”.

Ensenyament

La mateixa setmana que les comunitats autònomes han acordat amb el govern espanyol la derogació de la LOMCE, el capítol d’Ensenyament també ha tingut cert protagonisme durant la sessió de control als consellers.

La titular d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha retret al govern espanyol la manca de diàleg que, sota el seu parer, continua caracteritzant el ministeri i, per extensió, l’Executiu: “Ells parlen, ells proposen i tu acceptes. Aquest és el seu diàleg”, ha enunciat.

Ruiz també ha defensat que el projecte de pressupostos del 2017 inclou les principals demandes del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE). Durant la sessió de control al Govern i en resposta a una pregunta de la CUP, Ruiz ha recordat que totes les reivindicacions de la plataforma ascendien a 700 MEUR i, per tant, eren inassumibles en el context financer actual de la Generalitat.

Per això, van demanar al MUCE un llistat de les actuacions prioritàries. Atenent a aquestes peticions, els nous comptes públics incorporen 12 MEUR per augmentar les beques menjador, milloren les substitucions de personal, preveuen la construcció de centres i permeten desplegar el decret de l'escola inclusiva, amb nous recursos per garantir l'atenció a la diversitat, ha explicat.

"Hem atès les demandes que ens van fer des del MUCE, que va acceptar que no eren de mínims. Als nous pressupostos coincideixen força les seves peticions i les nostres", ha afegit Ruiz.

Per la seva part, el diputat anticapitalista Carles Riera ha dit que, des de la CUP, "no posen en dubte" els esforços del Departament d'Ensenyament per "encetar la recuperació dels estralls causats per les retallades" però que, tot i així, "els progressos encara estan molt lluny dels mínims que la comunitat educativa planteja". "Els demanem especial receptivitat", ha demanat.