Raül Romeva ha celebrat la presència de Carles Puigdemont i Toni Comín al Parlament Europeu: "visualitzarà la magnitud de la tragèdia". Amb aquestes paraules s'ha expressat el conseller d'Afers Exteriors, empresonat a Lledoners, el dia que Puigdemont i Comín ocupen per primera vegada una cadira a l'Eurocambra.

Romeva, que va ser eurodiputat durant deu anys, ha manifestat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el seu descontentament per la decisió del Parlament Europeu de retirar la condició d'eurodiputat a Junqueras: "La pressió política és evident! I això ara anirà fent el seu curs, passarà pel Tribunal General de la Unió Europea i després cap al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg".

En la mateixa línia, Romeva s'ha mostrat dolgut pel cas d'Oriol Junqueras però ha animat a, "malgrat el dolor", "tenir el cap clar per saber tot el que hem aconseguit, però sobretot, el que volem, on som i cap on hem d'anar".

Decebut amb Sassoli

"Jo creia que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, aguantaria més... fins aquest dilluns, com a mínim... però això va de pressions", ha lamentat Romeva al mateix temps que ha recordat que Junqueras, l'endemà de la sentència del TJUE, deia que ja es podia imaginar que el Suprem no aplicaria la sentència de la sala gran del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La parella de Raül Romeva, Diana Riba, és eurodiputada per ERC i, gràcies a ella i a Puigdemont i Comín, el dirigent independentista creu que "es visualitzarà la magnitud de la tragèdia". "Al Parlament Europeu incomoda molt que s'exterioritzin els afers interns dels estats. Però ara allà es farà molt evident el conflicte que viu Espanya amb Catalunya", ha afegit.

Petició a Sánchez i Iglesias

Romeva ha demanat a Sánchez i Iglesias "que siguin prou valents per posar en vies de solució aquest conflicte polític": "No espero que aquet govern el resolgui, només que aconsegueixi treure'l de la via judicial i posar-lo en la via política". En canvi, diu, si no fan "aquest camí", s'haurà "visualitzat" que el PSOE "no és la solució", i que "el problema no era només amb el PP ni Rajoy, que el problema el tenim amb l'Estat" i que aleshores s'hauran de "buscar altres vies".

Amb tot, no ha especificat de quines vies parla, ja que, de moment, vol confiar en la negociació. L'exconseller també creu que l'advocacia de l'Estat ja hauria d'haver-se retirat de totes les causes i creu que seria "un gest de dignitat jurídica" que ho fessin.