Román Escolano serà el nou ministre d'Economia en substitució de Luis de Guindos, segons informen fonts del govern espanyol. El president espanyol Mariano Rajoy ha comunicat aquest dimecres la decisió al rei Felip VI, de manera que el titular de la cartera prendrà possessió aquest mateix divendres 9 de març i s'incorporarà al Consell de Ministres. Això passa perquè Guindos va deixar el càrrec després de ser escollit com a vicepresident del Banc Central Europeu, fa dues setmanes.

Fins arribar a la Moncloa, Escolano era vicepresidente del Banc Europeu d'Inversions (BEI) des del 2014, institució a la qual va arribar quan Magdalena Álvarez va dimitir arrel de les imputacions al cas dels ERO d'Andalusia. Abans d'això, era president de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Escolano és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Madrid i va realitzar un programa d'alta direcció d'empreses de l'escola de negocis IESE d'Espanya.

Va formar part del Govern de José María Aznar (Partit Popular) des de l'any 2000 al 2004 com a director del departament d'Economia del seu gabinet i prèviament va ser assessor del secretari d'Estat per a les Comunitats Europees.

Era membre del Patronat de la Fundació Consell Espanya-Xina i vicepresident de la cambra de comerç Espanya-Turquia. Ha estat membre dels consells d'administració de les empreses públiques espanyoles Correus i FEVE (Ferrocarrils de Via Estreta). Abans de ser president de l'ICO va ser director de Relacions Institucionals del BBVA.

Crítiques 

El president de Ciudadanos Albert Rivera ha criticat la decisió de la Moncloa. En primer lloc, perquè l'intercanvi d'Escolano per Guindos no sumaria representació espanyola a instàncies europees, sinó que ho deixaria igual. "El balanç no és positiu" ha dit. En segon lloc, ha considerat que el canvi no era "profund" a l'executiu central. "Rajoy torna a decepcionar sense fer una crisi de govern profunda", ha denunciat.

El PSOE espera del nou ministre que sigui capaç de convèncer el govern espanyol que és "legítim i factible" actualitzar les pensions d'acord amb la pujada de l'IPC, com reclamen els socialistes en lloc de l'ínfim 0,25 per cent que planteja Treball.

La portaveu adjunta de Unidos Podemos, Ione Belarra, ha criticat Escolano ja que al seu parer, suposarà la continuïtat de les "polítiques d'empobriment" que ha posat en marxa el seu antecessor, de Guindos.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha lamentat així mateix que el president Rajoy no hagi aprofitat el canvi per fer una remodelació "a fons" d'un Gabinet que, al seu parer, "està cremat".