Tres eurodiputats catalans han reivindicat a Roma el paper de Catalunya a la UE. Ho han fet en el marc de les manifestacions organitzades a la capital italiana per reivindicar un canvi a la Unió Europea. “Catalunya sempre ha encaixat en el procés de construcció europea, sempre ha volgut ser un actor, estar en la primera línia en la mesura de les seves possibilitats”, ha destacat l’exdirigent d’Unió Francesc Gambús.

“Qui se sent profundament europeista avui no pot estar satisfet amb l’estat en què es troba ni la dinàmica institucional, ni el projecte, ni el contingut de les polítiques que es fan”, ha defensat Ernest Urtasun, d’ICV. L’eurodiputat republicà, Jordi Solé, ha explicat que cal sortir al carrer “més que mai” perquè la UE està en ple procés de Brèxit i veu com creixen els populismes que posen en dubte els progressos de les darreres sis dècades. Per Solé, cal reivindicar una UE federal “amb més poder polític, i amb més transferència de sobirania dels estats cap a les institucions supranacionals”.

Segons Solé, en els fòrums democràtics europeus és “molt difícil que algú entengui la idea que votar en democràcia és il·legal”. En aquest sentit, ha dit que per molts esforços que faci el govern espanyol hi ha un degoteig de manifestacions a favor del referèndum. L’ecosocialista Ernest Urtasun ha defensat que Catalunya “ha de jugar un paper de motor de construcció europea” i ha dit que és una “veu importantíssima a tenir en compte”.