La futura presidenta de la CCMA avisa. Rosa Romà ha apostat aquest dilluns per una reforma de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que permeti actualitzar els mitjans públics. En aquesta línia, ha reclamat que la CCMA es converteixi en una gran plataforma que permeti crear continguts de servei públic en tots els suports disponibles, donant resposta a totes les formes de consum i difonent continguts digitals a la ciutadania.

També ha situat en el seu punt de mira una qüestió molt reclamada per les organitzacions lingüístiques a Catalunya: una aposta pel públic infantil i juvenil. Romà s'ha compromès a apostar "decididament" per aquest sector, en un moment en què s'ha alertat repetidament del retrocés de l'ús de la llengua entre els més petits. Però no són els únics: la Corporació també ha de treballar, segons la futura presidenta, per atraure un públic adult que no se sent interpel·lat per la ràdio i la televisió, així com la necessitat de tenir un "paper integrador" que permeti a aquelles persones nouvingudes aprendre el català i la cultura del país.

Més enllà, Romà ha remarcat la necessitat de potenciar la CCMA amb les noves tecnologies disponibles. Així, la transformació digital, la investigació i la innovació han de ser característiques "permanents" que permetin millorar la seva competitivitat, apostant per una plataforma de streaming, la intel·ligència artificial, la personalització de continguts i el big data. Amb aquestes millores, Rosa Romà vol situar la Corporació de ple en el segle XXI.

Compareixença conjunta del futur consell de govern

Romà no ha estat l'única que ha comparegut a la Comissió d'Afers Institucionals avui. De fet, també ho han fet els sis altres candidats al consell de govern de la CCMA, que Romà presidirà. Tots set han estat proposats conjuntament per Esquerra Republicana, Junts i el PSC, en el marc del pacte a què van arribar les tres formacions més importants del Parlament per renovar càrrecs caducats. Han apostat també per una renovació de la Corporació que permeti diverses transformacions: apropar-se a la diversitat de la ciutadania, passar d'una CCMA analògica a una de digital, i atraure el públic infantil i juvenil, entre altres apostes.

La votació, dimecres

El ple del Parlament d'aquest dimecres servirà, precisament, per votar la renovació del consell de govern de la CCMA. El nom de Rosa Romà, juntament amb la resta del seu equip, s'espera que prosperi si no hi ha cap sorpresa d'última hora. I és que aquesta candidatura és la suggerida per una àmplia majoria de la Cambra catalana formada per Esquerra Republicana, Junts i el PSC. Una renovació que ha estat possible després de diverses trobades entre els tres grups per desencallar la qüestió.

Fa només un mes que el consens entre els tres principals partits catalans va permetre la renovació de part dels òrgans de designació parlamentària pendents d'acord des de fa anys. El 10 de febrer, la Cambra catalana debatia i aprovava amb els vots a favor d'ERC, Junts i PSC diverses designacions per renovar càrrecs de la Sindicatura de Comptes, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Ara, s'abordarà en ple la votació de la publicista Rosa Romà com a presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio.