La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha acusat el Govern de Quim Torra de prioritzar "el procés i l'autodeterminació" a la gestió de la pandèmia del coronavirus. Ho ha fet des del faristol del Parlament en el ple monogràfic de les residències que la cambra catalana ha iniciat aquest dimarts. 

Roldán ha acusat JxCat i ERC de "continuar governant pel procés i l'autodeterminació" i ha tornat a recordar les declaracions de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en què va assegurar que en una Catalunya independent haguessin hagut menys morts. "Per vostès el coronavirus no era el més important", ha acusat la dirigent unionista.

Lorena Roldán - Sergi Alcázar

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, durant la seva intervenció | Sergi Alcàzar

Tot i això, Roldán ha reconegut que "ningú estava preparat per això", però ha assegurat que "almenys, altres governs tenen l'argument que ho han intentat" i que han posat el màxim de recursos possibles. Ha retret, a més, les "velles cançons de donar la culpa als altres", en referència a la denúncia que el president Torra i els consellers Vergés i el Homrani han fet sobre l'infrafinançament en les residències.

En aquest sentit, Roldán ha fardat d'haver demanat el 23 de març, pocs dies després de decretar-se l'estat d'alarma, que el Govern permetés l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de les forces armades espanyoles en la tasca de la desinfecció de les residències.

Després de passar per sobre de les denúncies de falta de material per part de les residències durant els pitjors moments de la crisi sanitària, Roldán ha tornat a argumentar que els resultats de la gestió de l'Executiu català han estat els que han estat per la seva ideologia independentista. "Qui va prendre la decisió de denegar l'ajuda de la UME? Qui se'n fa responsable?", ha insistit. "Ens feia vergonya, senyor Torra, veure'l regatejar per mitja competència en plena pandèmia", ha etzibat.

En una resposta directa a la dirigent de Cs, però, el conseller El Homrani ha informat que la UME va fer unes 140 desinfeccions en residències catalanes. "Vam treballar en tots els àmbits, faltaria més. També podríem parlar de quan la UME convocava la premsa i quan no la convocava, i això li ho explicaran algunes residències", ha dit.

Al seu torn de rèplica, la consellera Vergés ha criticat durament la "demagògia" de Roldán. "Estem en un ple sobre residències i vostè parlant d'UME, UME i UME. Ja està bé, home", ha dit indignada.

Atac a ERC

Roldán no ha volgut evitar les crítiques a ERC i els ha acusat, com fa sovint, de "posar cares de bons nens a Madrid quan els interessa". "Però què han aconseguit amb la seva taula de la vergonya per als catalans? Res. Absolutament res", ha respost ella mateixa.

"Vostès passaran a la història per ser el Govern que va fallar els catalans quan més els necessitaven", ha lamentat. La líder de Cs a Catalunya també ha retret l'absència d'informació per part dels centres residencials a les famílies dels residents "tot i que eren de titularitat pública".

El PP nega l'infrafinançament

Per la seva banda, la diputada del PPC Esperanza García ha negat l'infrafinançament per part de l’Estat a les residències. "Tenen aquests recursos a disposició i suposen el 51% de les aportacions a dependència", ha comentat. "L’autocrítica que han fet està bé, però no és suficient. No estaven coordinats", ha criticat.

esperanza garcia pp parlament - acn

La diputada del PP Esperanza García al Parlament | ACN

García ha acusat també al Govern d'excloure els ancians del sistema sanitari durant la gestió de la crisi del coronavirus en no traslladar gaires dels afectats de les residències als hospitals: "Els van abandonar". Tanmateix, García ha reconegut el col·lapse dels hospitals però ha criticat que "no es va donar cap alternativa".