Roger Español, l'home que va perdre un ull a causa de les càrregues policials de l'1-O, encapçalarà la llista de JxCat al Senat. Així ho ha anunciat aquest dijous acompanyat de la portaveu de JxCat, Laura Borràs. Ho han fet a la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer Sardenya de Barcelona, a escassos metres de l'escola Ramon Llull on Español va rebre l'impacte de bala de goma com a conseqüència del qual va perdre un ull.

"La meva voluntat és sempre representar la idea d'unitat [independentista]. En aquest cas Junts per Catalunya és qui s'hi ha prestat més a aquesta idea d'unitat i front unitari i jo simplement intentaré fer el millor possible per demostrar que aquesta unitat pot funcionar i pot ser efectiva", ha argumentat Español.

Roger Español i Laura Borràs   Marta Lasalas

Per la seva banda, Borràs ha destacat que “Español encarna el que va ser l'1-O, la repressió de la policia espanyola i com ell, arran d’aquell fet, fa un pas endavant”.

Español, músic i saxofonista de professió, ja va concórrer a les darreres eleccions generals rere les sigles de Front Republicà.

Ha argumentat que la seva voluntat és portar les conseqüències de l'1-O davant dels ulls d'aquells que van ordenar la repressió i traslladar "el crit majoritari d'unitat" que ha recollit al carrer per a la consecució de la republica catalana, acabar amb la repressió i reparar el dany a represaliats i exiliats.

Borràs no ha volgut avançar més informació sobre les llistes de JxCat ni el lloc que hi ocuparan els presos, tot i que ha insistit que hi són per encapçalar.

El que sí ha fet Borràs és replicar Pedro Sánchez de qui ha assegurat que "l'única proposta que té per a Catalunya és el 155". "Està només en el terreny de l'amenaça. És la tàctica de qui és violent i vol exercir aquesta violència", ha retret en ser interrogada per les afirmacions de Sánchez en el sentit que la suspensió de l'autonomia depén de les forces independentistes.

Pel que fa l'avís de la Junta Electoral Central obligant el Govern de Quim Torra a retirar tots els llaços grocs de les institucions catalanes, ha replicat que els llaços no són símbols partidistes sinó "una forma de tenir presents els absents".