Roger Español és un del miler de ferits de l'1-O. És un dels més greus. I el seu cas té una doble cara. Mentre ell lluita per trobar qui va disparar l'arma que va llençar la pilota de goma que li va fer perdre la visió i els seus comandaments, la policia espanyola el manté denunciat per llençar un tanca.

Dos anys després dels fets, també té un doble sentiment. Per la lluita del carrer i per la lluita entre partits. 

A nivell personal Roger Español és dur amb els partits polítics. "És bastant frustrant", diu a El Nacional. "Estem posant tota la carn a la graella i buscant-nos econòmicament la supervivència i mires cap a dalt que és on hauria de transmetre's tot l'esforç que es fa des de la base i veus que poden més les batalletes entre uns i altres" explica amb un to de veu decebut. I afegeix contundent: "Poden més els poltronismes... que si et poso a tu... o que si tu ets d'esquerres no et voto... Des d'abaix mires cap a dalt en què s'hauria de convertir políticament tota aquesta lluita i és decebedor. Almenys a mi em decep". 

Español s'ha mostrat sempre contundent amb els partits. Amb tots. Ha alertat que no calia el diàleg amb l'Estat espanyol i ha carregat contra les declaracions de partits com Ciutadans. Ser independentista, però, no fa que es mossegui la llengua amb el Govern català.

Mentrestant continua la seva lluita als passadissos dels jutjats.

"Han passat dos anys i 1.800 hores de feina per finalment descobrir qui va ser l'escopeter que em va causar les ferides, és molt important", diu Roger Español dos anys després de rebre l'impacte i estar submergit en un periple judicial.

Admet que això fa que el procés judicial s'allargui i "és perjudicial perquè ja es fa prou llarg tot el procés, però aquest cop és en benefici perquè degut a tota aquesta feina que hem fet podem demostrar qui va ser l'escopeter i podem demostrar que en les primeres declaracions dels policies alguns menteixen". Però en fa una valoració en positiu perquè "estan entrant ímputs positius gràcies a la feina que fem nosaltres lluny de les institucions, tot i que hi ha el contrapunt per la tristor dels tempos judicials que maneguen com volen, sempre en contra nostra".

El mateix equip que va portar el cas Ester Quintana dirigeix la seva defensa amb una línia clara: depurar responsabilitats penals i extingir definitivament l'ús de pilotes de goma a tot l'Estat espanyol, com s'ha fet a Catalunya a partir d'una ordre del Parlament de Catalunya per la qual els Mossos d'Esquadra han deixat de fer servir aquest armament. El gran salt de qualitat respecte al cas Quintana és que hi ha vídeos del tret, que faciliten la identificació de l'agent que va disparar.

El policia va disparar a 15 metres d'en Roger i directament, al carrer Sardenya, entre Diputació i Gran Via. En Roger Español ha perdut completament la visió de l'ull dret. Té un esclat ocular, fractures a l'arteria lateral, a l'os de l'òrbita i fractura del maxil·lar dret. Se li va poder reconstruir l'ull, però no hi veu.